Η βιασύνη με την οποία μάζεψε η Χριστίνα τα μανταρίνια από τη μανταρινιά της στο Αλεποχώρι για να μπει στο αυτοκίνητο να επιστρέψει στην Αθήνα, τα πλήγωσε τα καημένα. Τα περισσότερα μαζί με το κοτσάνι αποχωρίστηκαν και λίγη από την πορτοκαλί φλούδα τους, πράγμα που τα έκανε επιρρεπή στο να σαπίσουν σε λίγες μόνο μέρες. Όταν μου χάρισε την τεράστια σακούλα την άφησα κάπου στην κουζίνα. Τη δεύτερη μέρα παρατήρησα πως ανάμεσά τους υπήρχαν αρκετά χαλασμένα κι αν τα άφηνα λίγο ακόμα θα τα αποχαιρετούσα όλα για πάντα. Έτσι, έβαλα στην άκρη αυτά που είχαν ακόμα το κοτσάνι τους. Τα υπόλοιπα τα έριξα στο νερό και τους είπα: «Θα σας φτιάξω εγώ!» Και τα έφτιαξα. Μαρμελάδα. Μια απίθανη μαρμελάδα που αξίζει να δοκιμάσετε κι εσείς.
Υλικά για 5 μέτρια βάζα
- 2 κιλά μανταρίνια (ζυγισμένα με τη φλούδα)
- 1.200γρ. ζάχαρη
- 1 ποτήρι νερό (ίσως κι 1 1/2 αν το θεωρήσετε απαραίτητο)
- χυμός από 1 λεμόνι
- 1 κρασοπότηρο λικέρ μαστίχα
Εκτέλεση
- Αφαιρείτε την φλούδα από τα μανταρίνια και τα ρίχνετε σε μια κατσαρόλα με νερό. Τα βάζετε στη φωτιά να πάρουν μια βράση, τα σουρώνετε κι επαναλαμβάνετε τη διαδικασία 2 φορές ακόμα, για να ξεπικρίσουν.
- Βάζετε τη σάρκα των μανταρινιών σε μια μεγάλη κατσαρόλα, αφαιρώντας τυχόν κουκούτσια. Προσθέτετε τη ζάχαρη, 1 φλιτζάνι νερό και βράζετε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (ανακατεύετε που και που στην αρχή). Προσθέτετε και τις ξεπικρισμένες φλούδες κι ανακατεύετε. Μόλις ξαναπάρει βράση η μαρμελάδα χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε μέχρι να δέσει για 1 ώρα περίπου. Ενδιάμεσα θα ανακατεύετε και θα ξύνετε με ξύλινη κουτάλα τον πάτο της κατσαρόλας για να μην πιάσει η μαρμελάδα.
- Όταν δέσει η μαρμελάδα την πολτοποιείτε ελαφρά με ραβδομπλέντερ, αφήνοντας μεγάλα κομμάτια. Προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και το λικέρ μαστίχας κι αφού πάρει μια τελευταία βράση η μαρμελάδα τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Όσο η μαρμελάδα είναι καυτή τη μοιράζετε σε αποστειρωμένα βάζα στα οποία βιδώνετε το καπάκι και γυρίζετε ανάποδα μέχρι να κρυώσει η μαρμελάδα.
2 comments
Καλησπερα 🙂 η συνταγη φαινεται πολυ ωραια..να κανω ομως μια ερωτηση?αμα παραλειψουμε το λικερ μαστιχας αλλαζει μονο την γευση ή παιζει και καποιο αλλο ρολο στην μαρμελαδα?και αν ναι θα προτεινατε να το αντικαταστησω με καποιο αλλο λικερ γιατι δεν μ’αρεσει καθολου η μαστιχα?
Ευχαριστω εκ των προτερων 🙂
Το αλκοόλ βοηθά στην καλύτερη διατήρηση της μαρμελάδας. Αν δεν σου αρέσει η μαστίχα, την αντικαθιστάς με άλλο λικέρ της επιλογής σου. Αλλά και να την παραλείψεις εντελώς δεν θα γίνει και κάτι τραγικό. Καλή επιτυχία!