Εκτός από ψητά τα κυδώνια γίνονται καταπληκτικά και στην κατσαρόλα. Ποσαρισμένα με κρασί και μπαχαρικά είναι πραγματικά υπέροχα. Όσο για το ζουμί τους, γίνεται και ζελέ σε ρουμπινί απόχρωση και είναι πραγματικό νέκταρ. Μπορείτε να τα σερβίρετε σκέτα ή μαζί με γιαούρτι, παγωτό ή όπως αλλιώς θέλετε.
Υλικά:
- 850γρ. κυδώνια (2 μεγάλα)
- 500γρ. ζάχαρη καστανή
- ½ ρόδι τα σπόρια
- 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί ξηρό
- 1 ½ φλιτζάνι νερό
- 1 ξύλο κανέλας
- 2 τεμ. αστεροειδή γλυκάνισο
- 2 φετούλες από φρέσκο τζίντζερ
- ½ πορτοκάλι
- 1 λεμόνι, το χυμό
Εκτέλεση
- Πλένετε και κόβετε τα κυδώνια πάνω σε επιφάνεια κοπής πρώτα στα 4 και μετά στα 8. Τα καθαρίζετε από φλούδα και κουκούτσια, αλλά δεν τα πετάτε, τα ρίχνετε στην κατσαρόλα και προσθέτετε από πάνω τα κυδώνια.
- Ρίχνετε το χυμό του λεμονιού και προσθέτετε το νερό, το κρασί, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι κομμένο στα τρία, το τζίντζερ, τους σπόρους του ροδιού και τα μπαχαρικά.
- Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζετε μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια για 25-30 λεπτά περίπου. Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνετε σκεπασμένη με καπάκι να κρυώσουν.
- Αφού κρυώσουν βγάζετε τα κυδώνια στην άκρη με τρυπητή κουτάλα και ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά. Συνεχίζετε να βράζετε το ζουμί μέχρι να πήξει ελαφρώς και το περνάτε από σίτα, πιέζοντας με την ανάποδη του κουταλιού.
- Όταν κρυώσει θα είναι κατακόκκινο κι ελαφρώς σαν ζελέ, Το ανακετεύετε με τα κυδώνια ή το κρατάτε ξεχωριστά να συνοδεύετε τα κυδώνια όταν τα σερβίρετε σκέτα ή μαζί με παγωτό, με γιαούρτι ή όπως αλλιώς αγαπάτε.