Το απόλυτο ψωμί της Σαρακοστής, η παραδοσιακή λαγάνα είναι η αδιαφιλονίκητη σταρ του Καθαροδευτεριάτικου τραπεζιού και όσο κι αν σας ακούγεται “βουνό” μπορούμε να τη φτιάξουμε εύκολα και μόνοι στο σπίτι. Σας δίνω και τη δική μου εκδοχή, είναι δοκιμασμένη και είναι πολύ καλή και εύκολη.
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Υλικά για 2 μεγάλες λαγάνες
- 350γρ. αλεύρι σταρένιο (για χωριάτικο ψωμί) ή ολικής άλεσης
- 650γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φακελάκια μαγιά σε σκόνη
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ σησαμέλαιο
- 3 φλιτζάνια χλιαρό νερό (περίπου) ή αφέψημα γλυκάνισου*
- 1-2 κουτ. σούπας ταχίνι
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη διαλυμένη σε 1/2 φλιτζάνι νερό
- ½ φλιτζάνι σουσάμι
Εκτέλεση
- Αν θέλετε, βράζετε 1 λίτρο νερό με 2 κουτ. σούπας γλυκάνισο, αφήνετε το αφέψημα να γίνει χλιαρό και το σουρώνετε. Βάζετε τα δύο άλευρα σε μια λεκανίτσα, προσθέτετε τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύετε με ένα κουτάλι. Περιχύνετε με το σησαμέλαιο και τρίβετε μαζί του το αλεύρι.
- Προσθέτετε σταδιακά τα δυόμιση φλιτζάνια νερό ή το αφέψημα γλυκάνισου ανακατεύοντας και ζυμώνοντας τα υλικά με το χέρι μέχρι να φτιάξετε μια ομοιογενή ζύμη ούτε πολύ σφιχτή ούτε πολύ μαλακή, που δεν θα κολλάει στα χέρια σας. Ενδιάμεσα θα προσθέσετε όσο επιπλέον νερό χρειαστεί μέχρι να επιτύχετε μια σκληρή και εύπλαστη ζύμη. Βάζετε τη ζύμη σε μπολ τη σκεπάζετε με σελοφάν και την αφήνετε για καμιά ώρα μιάμιση ώρα να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
- Πατάτε τη ζύμη να ξεφουσκώσει, τη χωρίζετε στα δύο και στρώνετε με χαρτί ψησίματος 2 ρηχά ταψιά. Πλάθετε τα δύο κομμάτια της ζύμης σε φρατζόλες οβάλ και μετά με πλάστη στην αρχή και με τα δάχτυλα στη συνέχεια την απλώνετε να πλατύνει εντελώς πάνω στο ταψί και να πάρει πάχος όσο ένα δάχτυλο. Με τα δάχτυλα ή με αιχμηρό αντικείμενο κάνετε σε όλη την επιφάνεια τρύπες φτάνοντας μέχρι κάτω.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 40οC πάνω-κάτω. Αλείφετε τις λαγάνες από πάνω με το ζαχαρόνερο, πασπαλίζετε με μπόλικο σουσάμι και αφήνετε τα ταψιά στο φούρνο να φουσκώσουν οι λαγάνες για ένα μισάωρο περίπου.
- Ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 190οC ρυθμίζοντας το φούρνο στον αέρα και ψήνετε τα ταψιά μαζί ή ξεχωριστά σε δύο φάσεις, ανάλογα τις δυνατότητες του φούρνου σας. Χρειάζεται ένα μισάωρο περίπου.
Σημείωση:
Μπορείτε να βάλετε ψιλοκομμένη ελιά ή λιαστή ντομάτα στη ζύμη της λαγάνα σας, αλλά να ξέρετε, δεν θα αρέσει σε όλους. Ούτε σε εσάς θα αρέσει αν αποφασίσετε πως θέλετε να απολαύσετε ένα κομμάτι λαγάνα με μέλι και ταχίνι ή με χαλβά σοκολάτας. Θα κλωτσάει τόσο άσχημα στο στόμα η ελιά που θα απογοητευτείτε. Το πολύ πολύ βάλτε μόνο στη μία από τις δύο λαγάνες. Ως εκεί…