Τηρουμένων των αναλογιών, γιατί ούτε πιτσαιόλο είμαι να φτιάχνω και ν’ ανοίγω στον αέρα την τέλεια ζύμη για πίτσα, ούτε τον κατάλληλο φούρνο διαθέτω να την ψήνω σωστά, είμαι πολύ ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα. Να τη φτιάξετε κι εσείς, δεν είναι δύσκολο. Προτείνω να φτιάξετε ολόκληρη τη δόση γιατί η καλύτερη πίτσα γίνεται με ζυμάρι τεσσάρων και πέντε ημερών! Οπότε φτιάχνουμε το ζυμάρι και τη σάλτσα από σήμερα και τις επόμενες 4 μέρες ψήνουμε μια πίτσα τη φορά για να συγκρίνουμε ποια έχει την καλύτερη ζύμη.
Υλικά για 4 μεγάλες πίτσες
Για τη ζύμη
- 1 κιλό αλεύρι τύπου 00 ή 500γρ. αλεύρι για ψωμί ανακατεμένο με 500γρ. αλεύρι σκληρό + επιπλέον αλεύρι για το ζύμωμα και το άνοιγμα της ζύμης
- 2 φακελάκια μαγιά ξηρή
- 650γρ. νερό χλιαρό
- 1 κουτ. σούπας αλάτι
Για την σάλτσα ντομάτας
- 4 μεγάλες ντομάτες
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Για την επικάλυψη
- Σάλτσα ντομάτας
- Μοτσαρέλα καλά στραγγισμένη σε φέτες
- Βασιλικό
Εκτέλεση
- Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε στον κάδο της κουζινομηχανής το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτουμε τη διαλυμένη μαγιά. Ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά με τον γάντζο και ύστερα βγάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη πάγκο. Πασπαλίζουμε με λίγο επιπλέον αλεύρι και δουλεύουμε για λίγο τη ζύμη με σπάτουλα πλατιά.
- Αλευρώνουμε ένα δοχείο και μεταφέρουμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο και δουλεύουμε πάλι τη ζύμη για λίγο με σπάτουλα. Τη μεταφέρουμε ξανά στο μπολ και την αφήνουμε στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη να ωριμάσει για 36 ώρες τουλάχιστον έως 5 ημέρες.
- Για τη σάλτσα: κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες και τις πολτοποιούμε στον πολυκόφτη. Σιγοβράζουμε τη σάλτσα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά για 40 λεπτά περίπου μέχρι να μείνει χωρίς ζουμιά και να πήξει. Αφού κρυώσει τη φυλάμε σε μπολ στο ψυγείο.
- Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση και μετά πάλι στη μέση και την κάνουμε 4 μπάλες. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας, τη δουλεύουμε λίγο να μαλακώσει και την ξανακάνουμε μπάλα. Ύστερα την πλαταίνουμε πιέζοντας με την παλάμη και την ανοίγουμε σε δίσκους των 35εκ. δουλεύοντας κυκλικά, στρίβοντας και πιέζοντας με την παλάμη απ’ το κέντρο προς τα έξω. Φροντίζουμε η περίμετρος να είναι πιο χοντρή.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στην υψηλότερη θερμοκρασία. Αν έχουμε την ειδική πλάκα ψησίματος τη βάζουμε να ζεσταθεί κι αυτή. Διαφορετικά βάζουμε ανάποδα ένα ταψί στην πρώτη σκάλα του φούρνου.
- Απλώνουμε 3-4 κουταλιές σάλτσα ντομάτας σε κάθε δίσκο ζύμης χωρίς να καλύψουμε την περίμετρο και από πάνω τοποθετούμε τη μοτσαρέλα σε φέτες. Μεταφέρουμε την πίτσα με γρήγορες κινήσεις πάνω στο καυτό ταψί και ψήνουμε για 10 λεπτά. Ψήνουμε για 2-3 λεπτά ακόμη στο γκριλ.
- Σερβίρουμε την πίτσα πάνω σε ξύλινη επιφάνεια με φυλλαράκια βασιλικού και σταγόνες ελαιόλαδο. Κόβουμε σε κομμάτια με το ειδικό ροδάκι.