Η Παναγιά η Σπηλιανή στο Πυθαγόρειο της Σάμου είναι ένα πολύ ιδιαίτερο εκκλησάκι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου. Είναι χτισμένο στο εσωτερικό μιας σπηλιάς που κάποτε κάποιοι έσκαψαν σε μεγάλο βάθος. Έξω από την σπηλιά υπάρχει κι εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο και μερικά κελιά. H δε θέα προς τη θάλασσα είναι αδιανόητη, θες κι άλλα μάτια να τη χορταίνεις. Το μετόχι της Σπηλιανής ανήκει στο Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας της Αμοργού. Λέγεται πως σε εκείνη τη σπηλιά είχε κι ο Πυθαγόρας τη σχολή του. Δεν ξέρω αν ισχύει το τελευταίο, αυτό που ξέρω σίγουρα είναι πως ο παπα-Μανώλης που μας υποδέχτηκε και μας καλοδέχτηκε έχει καταγωγή από την Κρήτη και μαζί με την εξαιρετική ρακή του, μας τρατάρισε κι αυτά τα πεντανόστιμα παξιμαδάκια που του έστειλε η μητέρα του, η κυρία Ευφροσύνη Κυριαζή από την Κρήτη. Μου έστειλε χειρόγραφα την συνταγή της μαζί με αγάπη από τη Σάμο και μου ευχήθηκε καλή επιτυχία. Θα τη μοιραστώ μαζί σας, με τις ευλογίες του φυσικά…
Υλικά
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
- 2 κουτ. γλυκού σόδα
- 1 βανίλια
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου
- Λίγο σουσάμι για το πασπάλισμα
- Λίγο μαυροκούκι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ρίχνετε το λάδι και τη ζάχαρη σε μια λεκανίτσα και τα ανακατεύετε με σύρμα. Προσθέτετε το χυμό του πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη βανίλια και συνεχίζετε να ανακατεύετε με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Τώρα ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι, όσο πάρει η ζύμη, συνεχίζοντας το ανακάτεμα με το χέρι μέχρι να πάρετε μια ζύμη μέτρια που θα είναι μαλακή, εύπλαστη και θα ξεκολλάει εύκολα από το χέρι. Δεν την παραζυμώνετε για να μην βγουν σκληρά τα παξιμαδάκια σας, αλλά την αφήνετε να ξεκουραστεί λίγο πριν την πλάσετε.
- Στρώνετε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα και πλάθετε μακρόστενα φρατζολάκια τα οποία χαράζετε σε φέτες και πασπαλίζετε με σουσάμι και μαυροκούκι, αν χρησιμοποιήσετε. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου, ξεφουρνίζετε κι αφήνετε να κρυώσουν τα φρατζολάκια πριν τα κόψετε στο σημείο που τα χαράξατε. Αραδιάζετε τότε τα παξιμαδάκια στο ταψί και τα φουρνίζετε ξανά για 10 λεπτά περίπου.
- Αφήνετε τα παξιμαδάκια να κρυώσουν πριν τα μεταφέρετε σε σκεύος αποθήκευσης.
1 comment
ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ Η ΣΑΜΟΣ!!!