Μια ιδιαίτερα γευστική τάρτα με γέμιση που θυμίζει εργολάβους αμυγδάλου και φρουτένια επικάλυψη. Ξέρετε πόσο της ταιριάζει λίγο παγωτό βανίλια στο πιατάκι από δίπλα; Δοκιμάστε και θα μάθετε…
Υλικά για μια ταρτιέρα διαμ. 28εκ.
Για τη βάση:
- 125γρ. βούτυρο
- 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100γρ. ζάχαρη άχνη
- 50γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και κοπανισμένα σε σκόνη
- 1 αβγό
Για τη γέμιση αμυγδάλου
- 200γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και κοπανισμένα σε σκόνη
- 150γρ. ζάχαρη
- 3 αβγά
- 1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα εβαπορέ
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό μαλακωμένο
- Λίγες σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου (προαιρετικά)
Για την επικάλυψη
- 200γρ. κεράσια
- 300γρ. βερίκοκα
- 3 κουτ. σούπας ζάχαρη λευκή ή καστανή
Εκτέλεση
- Κρατάτε λίγο αλεύρι στην άκρη και βάζετε στον κάδο του μίξερ όλα τα υπόλοιπα υλικά. Βάζετε το φτερό και χτυπάτε τα υλικά στη μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν. Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι που έχετε κρατήσει και όταν ενσωματωθεί σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα.
- Την τοποθετείτε ανάμεσα σε δυο κομμάτια λαδόκολλας, την πατάτε με την παλάμη σας να ανοίξει και την ανοίγετε σε λεπτή ζύμη με τον πλάστη. Την μεταφέρετε πάνω από μια ταρτιέρα μαζί με τις λαδόκολλες, αφαιρείτε την πάνω λαδόκολλα, αναποδογυρίζετε τη ζύμη μέσα στην ταρτιέρα και ξεκολλάτε προσεκτικά και τη δεύτερη λαδόκολλα. Καλύπτετε προσεκτικά τον πάτο και τα πλαϊνά της, κόβετε τη ζύμη που περισσεύει τριγύρω. Την τρυπάτε με πιρούνι και την αφήνετε στην κατάψυξη για 20 λεπτά.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC και ετοιμάζετε τη γέμιση. Ανακατεύετε σε ένα μπολ τα αβγά με τη ζάχαρη χτυπώντας με σύρμα. Προσθέτετε βροχηδόν το αμύγδαλο και αφού ενσωματωθεί ανακατεύετε το γάλα και το βούτυρο και την εσάνς, αν χρησιμοποιήσετε.
- Ψήνετε τη βάση της τάρτας μόνη της για 15 λεπτά και στο μεταξύ πλένετε τα φρούτα, αφαιρείτε τα κουκούτσια από τα κεράσια, ανοίγετε στη μέση τα βερίκοκα και αφαιρείτε τα κουκούτσια τους.
- Ξεφουρνίζετε την βάση της τάρτας και στρώνετε μέσα τη γέμιση αμυγδάλου. Τοποθετείτε από πάνω τα βερίκοκα και τα κεράσια, πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και ξαναβάζετε την τάρτα στο φούρνο. Συνεχίζετε το ψήσιμο στην ίδια θερμοκρασία για 25-30 λεπτά ακόμη μέχρι να ροδοκοκκινίσει η βάση να χρυσίσει ελαφρά και να πήξει η γέμιση της τάρτας.
- Ξεφουρνίζετε την τάρτα και περιμένετε να κρυώσει πριν την σερβίρετε κόβοντας σε τρίγωνα κομμάτια.