Μια πίτα σαν τάρτα φτιαγμένη με βάση από σπιτικό φύλλο και αρωματική τυρένια γέμιση σαν τη γλυκιά τυρόπιτα της Σύρου που όμως είναι φτιαγμένη με μυκονιάτικη τυροβολιά όπως κι οι μελόπιτες της Μυκόνου. Θα τη σερβίρουμε με μέλι και κανέλα και λίγα λεπτά μετά δεν θα μείνει ψίχουλο, σας το υπογράφω.
Η Μύκονος έχει μόνιμα πρώτο τραπέζι πίστα στα πρωτοσέλιδα των life περιοδικών και των εφημερίδων. Όμως πίσω από την πίστα στην οποία προσγειώνεται και παρελαύνει όλο το διεθνές jet set υπάρχει κι η Μύκονος της καρδιάς μας. Η Μύκονος που επιμένει να παράγει εξαιρετικά τυροκομικά προϊόντα, αλλαντικά, κρασί και μπίρα, που παρεϊζει σε καφενεία και ταβερνάκια με τσαμπούνες και μεζεδάκια, που κρατά την παράδοση και τη γαστρονομική της ταυτότητα ζωντανή. Κι αν αναρωτιέστε αν υπάρχει χώρος στη Μύκονο για την κτηνοτροφία, την απάντηση δίνουν τα δύο υπερσύγχρονα τυροκομεία που ανθίζουν στο νησί. Το τυροκομείο Μυκόνου της οικογένειας Κουκά και το Mykonos Farmers των Α. Κουσαθανά και Γιώργου Συριανού.
Υλικά για 1 ταψί διαμ. 28εκ.
- 2 φύλλα σπιτικά ή χωριάτικα (αν χρησιμοποιήσετε του εμπορίου)
- 75γρ. ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
- ½ κιλό τυροβολιά Μυκόνου ή μυζήθρα ή ανθότυρο σπασμένα με πιρούνι
- 3 μέτρια αβγά ελαφρώς χτυπημένα
- Ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι ή λεμόνι
- 175γρ. ζάχαρη καστανή
- 1 κουτ. σούπας κανέλα
- 1 πρέζα μαστίχα Χίου κοπανισμένη
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι
- σουσάμι καβουρντισμένο για το πασπάλισμα
για το σερβίρισμα
- 100γρ. περίπου μέλι καλής ποιότητας
- λίγη κανέλα
- λίγα κοπανισμένα καρύδια (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Ζυμώνουμε μέσα σε ένα μπολ το τυρί, τα αβγά, τα μπαχαρικά, το πορτοκάλι (ξύσμα και χυμός), το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Εάν μας φαίνεται πολύ αραιό προσθέτουμε στο μείγμα λίγο αλεύρι ακόμα.
- Λαδώνουμε το ταψί με ένα πινέλο και στρώνουμε το πρώτο φύλλο. Το λαδώνουμε και στρώνουμε από πάνω στραυρωτά και το δεύτερο φύλλο αφήνοντας να εξέχουν και τα δυο από το ταψί. Λαδώνουμε.
- Ρίχνουμε μέσα το μείγμα του τυριού και με την ανάποδη ενός κουταλιού απλώνουμε να πάει παντού και ισιώνουμε. Παίρνουμε τα φύλλα που εξέχουν από τριγύρω και τα στρίβουμε δημιουργώντας ένα στεφάνι γύρω από την πίτα. Το λαδώνουμε προσεκτικά γύρω-γύρω. Πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και ψήνουμε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου να ροδοκοκκινίσει όμορφα.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει λίγο η πίτα πριν την κόψουμε σε κομμάτια και την περιχύσουμε με το μέλι, κοπανισμένο καρύδι και λίγη ακόμη κανέλα.