Αν θέλετε να μετατρέψετε ένα απλό γιαουρτάκι ή λίγο παγωτό βανίλια σε ένα επιδόρπιο υψηλών προδιαγραφών τότε αυτά τα σύκα είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα συνοδεύσετε. Τόσο τα σύκα όσο και το σιρόπι έχουν αδιανόητη γεύση. Μεθυστική!
Υλικά
- 400γρ. σύκα ξερά
- 1 ¾ φλιτζανιού νερό
- 1 φλιτζάνι γλυκό σαμιώτικο κρασί
- 1 ξύλο κανέλας
- 4 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
- 1 κουτ. σούπας γεμάτη μέλι
Για το σερβίρισμα
- Γιαούρτι στραγγιστό πλήρες ή 2% λιπαρά
- Μερικά καρύδια χοντροκοπανισμένα
Εκτέλεση
- Βάζετε τα σύκα να βράσουν με το νερό μέσα σε κατσαρολάκι για 10 λεπτά.
- Προσθέτετε το κρασί, τη ζάχαρη, το μέλι και την κανέλα και συνεχίζετε το βράσιμο για άλλα 15 λεπτά.
- Με τρυπητή κουτάλα βγάζετε τα σύκα σε ένα μπολ και βράζετε για λίγο ακόμη το σιρόπι μόνο του μέχρι να δέσει ελαφρά. Τότε τραβάτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και περιχύνετε τα σύκα στο μπολ με το σιρόπι.
- Αφήνετε τα σύκα να κρυώσουν εντελώς πριν τα βάλετε στο ψυγείο να παγώσουν περισσότερο.
- Τα σερβίρετε κομμένα στη μέση ή ψιλοκομμένα πάνω από γιαούρτι περιχύνοντάς τα με λίγο σιρόπι και πασπαλίζοντας με λίγα καρύδια.