Ένα νόστιμο κι ελαφρύ καλοκαιρινό κέικ με ροδάκινα που θα φέρει τα πάνω κάτω, αφού θα το ψήσετε από την καλή και θα το σερβίρετε από την ανάποδη.
Υλικά για μια φόρμα διαμ. 26εκ.
- 4 ροδάκινα
- 75ρ. ζάχαρη
- 50γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε κυβάκια
Για το κέικ:
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 4 αβγά
- ½ φλιτζάνι γιαούρτι ή ξινόγαλα
- ½ φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο
- 1 καψουλάκι βανιλίνη
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτζάνι καρύδα ινδική τριμμένη
- 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C. Πλένετε και κόβετε τα ροδάκινα σε φέτες. Καλύπτετε το ταψί με τις φέτες των ροδάκινων, μοιράζετε από πάνω ομοιόμορφα τα κυβάκια του βουτύρου, σκορπάτε τη ζάχαρη και ψήνετε τα ροδάκινα στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά.
- Στο μεταξύ χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει, να τριπλασιαστεί σε όγκο και να γίνει σαν αφρός. Προσθέτετε το γιαούρτι, το λάδι, την βανίλια και το ξύσμα του λεμονιού χτυπώντας για λίγο ακόμα να ομογενοποιηθούν στη ζύμη. Σταματάτε το μίξερ και ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και την καρύδα, αφού κρατήσετε 2 κουταλιές στην άκρη. Τα ρίχνετε σταδιακά στο μείγμα των αβγών μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως στη ζύμη.
- Βγάζετε τα ροδάκινα από το φούρνο και αδειάζετε από πάνω το μείγμα του κέικ. Κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνειά του. Όταν βυθίσετε ένα μαχαίρι στο κέντρο του και βγει στεγνό, είναι έτοιμο.
- Ξεφουρνίζετε το κέικ και μετά από λίγο το αναποδογυρίζετε με προσοχή σε σχάρα και αφήνετε να κρυώσει. Το μεταφέρετε σε πιατέλα και σερβίρετε πασπαλίζοντας με την τριμμένη καρύδα που κρατήσατε.
- Σερβίρετε κόβοντας σε κομμάτια. Μια μπάλα παγωτό βανίλια του ταιριάζει τέλεια για συνοδεία…