Με λιγότερη ζάχαρη από τα παγωτά, καθόλου αβγά και κρέμα γάλακτος, οι γρανίτες και τα σορμπέ είναι η πλέον δροσερή και φρουτένια παγωμένη πρόταση του καλοκαιριού. Τα φρούτα πολλά αυτή την εποχή και η διαδικασία τόσο απλή. Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο από μια παγωμένη γρανίτα φρούτων. Εδώ συνδυάζουμε τα κεράσια με ροδάκινα…
Υλικά για 6 άτομα
Για τη γρανίτα ροδάκινο
- 2 ροδάκινα ή νεκταρίνια μεγάλα
- 1 ½ φλιτζάνι νερό
- ½ – ¾ φλιτζανιού ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκά είναι τα ροδάκινά σας)
- ½ λεμόνι
- 2 κλαράκια βασιλικός
- 2 κουτ. σούπας λικέρ μαστίχα
Για τη γρανίτα κεράσι
- 2 φλιτζάνια κεράσια
- 1 ½ φλιτζάνι νερό
- ¾ φλιτζανιού ζάχαρη
- ½ λεμόνι
- 3 φύλλα αρμπαρόριζας
- 1 κουτ. σούπας λικέρ βύσσινο ή κονιάκ
Εκτέλεση
- Πρώτα ετοιμάζετε τη γρανίτα ροδάκινο: Βάζετε το νερό με τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι. Ανακατεύετε να διαλυθεί η ζάχαρη και όταν πάρει βράση προσθέτετε την αρμπαρόριζα. Με ένα μαχαιράκι κόβετε επιφανειακά τη φλούδα του λεμονιού και την ρίχνετε κι αυτή στο κατσαρολάκι. Βράζετε το σιρόπι για 5 λεπτά. Αφήνετε να γίνει χλιαρό, το σουρώνετε και του προσθέτετε το χυμό του λεμονιού.
- Πλένετε και κόβετε τα ροδάκινα ή τα νεκταρίνια σε κομμάτια, με ή χωρίς τη φλούδα, εγώ τα προτιμώ με τη φλούδα. Τα ρίχνετε στο μπλέντερ σε δύο δόσεις και τα πολτοποιείτε μαζί με το σιρόπι, το οποίο προσθέτετε επίσης σε 2 δόσεις.
- Μεταφέρετε το μείγμα σε φόρμα μακρόστενη του κέικ την οποία έχετε ντύσει προηγουμένως με σελοφάν και αφήνετε στην κατάψυξη για 3-4 ώρες τουλάχιστον να παγώσει. Στο ενδιάμεσο ανακατεύετε 1-2 φορές με πιρούνι να αφρατέψει λίγο.
- Στο μεταξύ έχετε ετοιμάσει και τη γρανίτα κεράσι ως εξής: Βάζετε το νερό με τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι. Ανακατεύετε να διαλυθεί η ζάχαρη και όταν πάρει βράση προσθέτετε την αρμπαρόριζα. Με ένα μαχαιράκι κόβετε επιφανειακά τη φλούδα του λεμονιού και την ρίχνετε κι αυτή στο κατσαρολάκι. Βράζετε το σιρόπι για 5 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει και τότε το σουρώνετε και του προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και το λικέρ.
- Πλένετε και ξεκουκουτσώνετε τα κεράσια με το ειδικό εργαλείο. Τα ρίχνετε στο μπλέντερ σε δύο δόσεις και τα πολτοποιείτε μαζί με το σιρόπι, το οποίο προσθέτετε επίσης σε 2 δόσεις. Ρίχνετε προσεκτικά τη γρανίτα κεράσι πάνω από το ροδάκινο και αφήνετε τη φόρμα στην κατάψυξη να παγώσει εντελώς.
- Όταν θέλετε να σερβίρετε ξεφορμάρετε τη γρανίτα σε μακρόστενη πιατέλα και διακοσμείτε με ολόκληρα κεράσια. Κόβετε σε φέτες και σερβίρετε σε μπολ.