Ένα πολύ ταιριαστό κι ερωτευμένο ζευγάρι είναι αυτό της φωτογραφίας: Μπισκοτάκια αμυγδάλου που μοσχοβολάνε βούτυρο και βουτάνε σε μια θάλασσα σοκολάτας με άρωμα πορτοκάλι και κονιάκ.
Υλικά για 40-45 κομμάτια περίπου:
- 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 καψουλάκια βανιλίνη
- 80γρ. ζάχαρη άχνη
- 100γρ. αμύγδαλο αποφλοιωμένο και κοπανισμένο
- 200γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
Υλικά για το φοντί
- 100ml κρέμα γάλακτος
- 100ml γάλα
- 200γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- 2 κουτ. σούπας κονιάκ
- 2 κουτ. σούπας χυμό πορτοκάλι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα και στρώνετε με χαρτί ψησίματος ένα επίπεδο ταψάκι.
- Ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με την άχνη ζάχαρη, το αμύγδαλο και τις βανίλιες. Ύστερα προσθέτετε το βούτυρο κι αρχίζετε να ανακατεύετε τα υλικά με τις άκρες των δακτύλων σας έτσι ώστε να δημιουργήσετε ένα μείγμα σαν ψίχουλα.
- Ζυμώνετε γρήγορα τη ζύμη να γίνει συμπαγής, τη χωρίζετε στη μέση και την πλάθετε σε 2 μπάλες που αφήνετε στο ψυγείο τυλιγμένες σε πλαστική μεμβράνη για 15 λεπτά.
- Ανοίγετε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και την κόβετε με κουπ πατ σε σχήματα της επιλογής σας. Ψήνετε τα μπισκοτάκια σας στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα απαλό μπεζ χρώμα. Αφήνετε τα μπισκοτάκια να κρυώσουν και να γίνουν τραγανά γιατί αν προσπαθήσετε να τα ξεκολλήσετε νωρίτερα θα σας διαλυθούν και τα μεταφέρετε σε δοχείο αποθήκευσης.
- Για το φοντί της σοκολάτας ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και το γάλα μέσα σε ένα μπρίκι να ζεσταθεί πολύ καλά και βάζετε τα κομματάκια της σοκολάτας σε ένα μπολ. Όταν κάψει καλά και πριν φουσκώσει το μείγμα της κρέμας γάλακτος, την τραβάτε από τη φωτιά και τη ρίχνετε πάνω από τη σοκολάτα. Ανακατεύετε με σπάτουλα σιλικόνης να λιώσει η σοκολάτα και προσθέτετε το μέλι, το κονιάκ και το χυμό του πορτοκαλιού.
- Βάζετε το φοντί της σοκολάτας σε ένα γυάλινο μπολ και τα μπισκοτάκια σε μπολ ή πιάτο. Σερβίρετε αμέσως και καλές σοκολατοβουτιές!