Συνταγή από τα τετράδια των κυράδων της Πόλης. Η κεσκιούλ είναι μια κρέμα απλή, απλούστατη στην παρασκευή της κι αιθέρια στο στόμα, με πολυπλοκότητα και μεγάλο ενδιαφέρον στη γεύση αφού συνδυάζει αριστοτεχνικά το γάλα με το αμύγδαλο και το φιστίκι με το ινδοκάρυδο. Κομψή και φινετσάτη –σωστή αριστοκράτισσα- πρώτα θα τη θαυμάσεις λευκή κι αέρινη στο ποτήρι της κι έπειτα θα τη γευτείς αργά και απολαυστικά με το κουταλάκι…
Υλικά για 6-7 μερίδες
- 850ml γάλα κατσικίσιο ή αγελαδινό
- 40γρ. καρύδα τριμμένη
- 50γρ. αμύγδαλο αποφλοιωμένο
- 75γρ. ζάχαρη
- 1 αβγό
- 50γρ. κορν φλάουρ
- 2 σταγόνες εσάνς αμυγδάλου (προαιρετικά)
για το γαρνίρισμα
- καρύδα και Φιστίκια Αιγίνης τριμμένα
Εκτέλεση
- Βάζετε τα 700ml από το γάλα σε κατσαρόλα να ζεσταθεί λίγο.
- Περνάτε το αμύγδαλο από το μπλέντερ να γίνει σκόνη και το ανακατεύετε σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα 150ml του γάλακτος, το κορν φλάουρ, την καρύδα, τη ζάχαρη, το αβγό και το απόσταγμα αμυγδάλου, αν χρησιμοποιήσετε –εγώ δεν έβαλα- χτυπώντας τα υλικά με σύρμα.
- Προσθέτετε το μείγμα στο ζεστό γάλα και συνεχίζετε να ανακατεύετε με σύρμα διαρκώς μέχρι να κοχλάσει και να πήξει ελαφρά η κρέμα.
- Μοιράζετε την κρέμα σε μπολ, διακοσμείτε με φιστίκια Αιγίνης και τριμμένη καρύδα. Το κεσκιούλ διατηρείται ωραιότατα στο ψυγείο έως και 3 ημέρες.
Παραλλαγή για vegan
Aν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε το κατσικίσιο γάλα με γάλα αμυγδάλου και να παραλείψετε το αβγό αυξάνοντας την ποσότητα του κορν φλάουρ από 50 σε 70γρ. Αν θέλετε αντικαθιστάτε και τη ζάχαρη με σιρόπι αγάβης ή άλλο γλυκαντικό της επιλογής σας.
3 comments
Γιατί βγάλατε την εκτύπωση;;;;; Κρίμα!!!
Θα
Θα μπει ξανά… Ευχαριστώ για την παρατήρηση