Αυτή τη συνταγή την έχω πάρει από μια συνεργάτη του olive τη Σιμόνη Καφίρη και την έχω φτιάξει πολλές φορές, μέχρι βασιλόπιτα την έκανα. Είναι καταπληκτική. Δοκιμάστε το κι εσείς πιο πλούσια γεύση πορτοκαλιού μόνο η πορτοκαλόπιτα σαν σάμαλι…
Υλικά για μια κλασική φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση
- 5 αβγά
- 250γρ. βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 2 πορτοκάλια μέτρια ολόκληρα
- 100γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
- 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ή 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Πλένετε καλά τα πορτοκάλια και τα βάζετε να βράσουν σε ένα κατσαρολάκι με άφθονο νερό για 1 ώρα περίπου, μέχρι δηλαδή να μαλακώσουν.
- Τα σουρώνετε και τα αφήνετε να στεγνώσουν. Τα κόβετε στη μέση, αφαιρείτε το πάνω και το κάτω μέρος τους, τα κουκούτσια αν έχουν και την άσπρη μεμβράνη και τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ. O πολτός πρέπει να είναι γύρω στα 250-280γρ.
- Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε τα αβγά ένα ένα και τον πουρέ των πορτοκαλιών. Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύετε την πούδρα των αμυγδάλων με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε σταδιακά το μείγμα του αλευριού στο μείγμα του μίξερ, ανακατεύοντας μέχρι να έχετε ένα λείο και ομοιογενές μίγμα.
- Βουτυρώνετε μια φόρμα του κέικ, την πασπαλίζετε με αλεύρι και ρίχνετε μέσα το μείγμα του κέικ. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 ώρα περίπου. Ελέγχετε αν ψήθηκε το κέικ, βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Αν βγει καθαρή, είναι έτοιμο. Αφήνετε το κέικ να μισοκρυώσει 10 λεπτά και το αναποδογυρίζετε σε σχάρα. Αφήνετε μέχρι να κρυώσει εντελώς.
- Το μεταφέρετε κατόπιν σε πιατέλα σερβιρίσματος, το πασπαλίζετε με λίγη άχνη ζάχαρη και σερβίρετε.