Η Αμμουλιανή είναι ένα μικρό νησί στη Χαλκιδική απέναντι από την Ουρανούπολη. Κι η Μεγάλη Άμμος είναι μια από τις παραλίες της που το όνομά της έχει δώσει στην ταβέρνα της κι η Γιώτα αφού είναι χτισμένη πάνω της σχεδόν. Πανέμορφη ταβέρνα, νοικοκυρεμένη και με μαγική θέα στη θάλασσα. Η Γιώτα εκτός από μαμά, γιαγιά, κομψότατη και κουκλάρα, είναι και φοβερή μαγείρισσα. Φτιάχνει στην ταβέρνα της τους περίφημους ψαροκεφτέδες, φοβερό θράψαλο και καλαμάρι, φρέσκο ψάρι για το οποίο φημίζεται όλο το νησί και στο τέλος σε φιλεύει το υπέροχο ραβανί της. Μοιράζομαι μαζί σας τη συνταγή με την άδειά της, κι επειδή τη δοκίμασα και μόνη μου στο σπίτι σας λέω πως είναι ένα καταπληκτικό ραβανί!
Υλικά για ένα ταψάκι διαμέτρου 28 εκ.
Για τη ζύμη
- 3 αβγά
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 ποτήρι αλεύρι φαρίνα
- 1 ποτήρι σιμιγδάλι χοντρό
- ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 ποτήρι γάλα
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 2 βανίλιες
Για το σιρόπι
- 5 ποτήρια ζάχαρη
- 4 ποτήρια νερό
- 2 βανίλιες
- Χυμό από ένα λεμόνι
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
Εκτέλεση
- Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι: βάζετε τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη, προσθέτετε τη βανίλια και βράζετε το σιρόπι για 10 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και τραβάτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, ρίχνετε το βούτυρο στο σιρόπι κι αφήνετε να λιώσει το βούτυρο και να κρυώσει το σιρόπι.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175ο C. Ρίχνετε όλα τα υλικά της ζύμης στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάτε στη μέτρια ταχύτητα όλα μαζί για 10 λεπτά να αφρατέψουν.
- Λαδώνετε ελαφρά το ταψάκι σας κι αδειάζετε μέσα τη ζύμη. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει, να φουσκώσει και να ψηθεί όμορφα το γλυκό, κάνοντας μια κρούστα από πάνω.
- Ξεφουρνίζετε το ραβανί, αφήνετε να περάσουν 5 λεπτά, το χαράζετε σε κομμάτια και το σιροπιάζετε ρίχνοντας το σιρόπι από πάνω κουταλιά κουταλιά. Αφού απορροφήσει το μισό, συμπληρώνετε σταδιακά και το υπόλοιπο και περιμένετε να το απορροφήσει όλο και να κρυώσει πριν κόψετε κομμάτια και σερβίρετε.
Πληροφορίες: Ταβέρνα Ουζερί Μεγάλη Άμμος / Αμμουλιανή Χαλκιδικής/ τηλ.: 6944788027