Ένα κέικ αφράτο με ελαφρώς υγρή υφή και υπέροχη γεύση λεμονιού και πικραμύγδαλου. Αν θέλετε στο τελείωμα προσθέτετε φιλέ αμυγδάλου να του δώσει ανάγλυφη υφή.
Υλικά για ένα ταψί διαμ. 24εκ.
- 1 φλιτζάνι ανθότυρο
- 4 μεγάλα αβγά ή 5 μέτρια χωρισμένα σε κρόκους κι ασπράδια
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- Μερικές σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ½ φλιτζάνια τριμμένο αμύγδαλο (ασπρισμένο)
- 1/3 φλιτζανιού φιλέ αμυγδάλου (προαιρετικά)
Για τη διακόσμηση:
- 1/3 φλιτζανιού αμύγδαλα
- Άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC και βουτυρώνετε ένα ταψάκι ή φόρμα με αποσπώμενο πάτο διαμ. 24εκ.
- Χτυπάτε στο μίξερ το ανθότυρο με τους κρόκους των αβγών, τη μισή ζάχαρη, το εκχύλισμα του πικραμύγδαλου και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτετε το τριμμένο αμύγδαλο ανακατεμένο με το αλεύρι και χτυπάτε λίγο ακόμη να ενσωματωθούν.
- Σε καθαρό μπολ χτυπάτε τα ασπράδια των αβγών με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα την οποία στη συνέχεια ενσωματώνετε στο μίγμα του ανθότυρου σε 2 ή 3 δόσεις, ανακατεύοντας με κυκλικές κινήσεις μιας σπάτουλας.
- Ρίχνετε το μίγμα στο ταψί που βουτυρώσατε και αν θέλετε, προσθέτετε από πάνω το φιλέ αμυγδάλου.
- Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να βυθίσετε το μαχαίρι σας και να βγει στεγνό.
- Ξεφουρνίζετε το κέικ όταν ψηθεί καλά και μετά από λίγο το ξεφορμάρετε σε πιατέλα.
- Αφήνετε να κρυώσει εντελώς και διακοσμείτε με άχνη ζάχαρη κι αμύγδαλα πριν σερβίρετε.