Η κολοκύθα δεν γίνεται μόνο πίτα, γίνεται και κέικ. Το συγκεκριμένο είναι πολύ γευστικό, γεμάτο αρώματα και μικρούς θησαυρούς που ανακαλύπτεις σε κάθε μπουκιά. Πότε ένα κομματάκι καρύδι, πότε μια σταφίδα, πότε δαμάσκηνο. Είναι δε ιδιαίτερα ζουμερό από την υγρασία που του χαρίζει η κολοκύθα. Αν θέλετε να κάνετε το κέικ σας πιο ανάλαφρο, την επικάλυψη μπορείτε και να την παραλείψετε και να διακοσμήσετε το κέικ μόνο με λίγη ζάχαρη άχνη. Και έτσι είναι υπέροχο!
Υλικά για μια μέτρια φόρμα με τρύπα στη μέση ή μια μεγάλη μακρόστενη
- 250ml αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο
- 4 αβγά
- 360γρ. ζάχαρη καστανή
- 400γρ. κολοκύθα κόκκινη τριμμένη στον ξύστη
- 1 ζουμερό πορτοκάλι ξύσμα και χυμός (2/3 φλιτζανιού)
- 400γρ. αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
- 1 κουτ. γλυκού σόδα
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σκόνη ή 1 κουτ. σούπας ξύσμα από φρέσκο
- 1 πρέζα αλάτι
- 70γρ. σταφίδα μαύρη κορινθιακή
- 10 ξερά δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
- 100γρ. καρύδια χοντροκοπανισμένα
Για το γλάσο και τη διακόσμηση
- 200γρ. τυρί κρέμα
- 5 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
- 125γρ. βούτυρο
- Λίγη κανέλα
- Λίγο τζίντζερ σκόνη
- Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 – 180οC και λαδώνετε τη φόρμα σας. Την πασπαλίζετε παντού με λίγο αλεύρι και πετάτε όσο δεν κολλήσει στο λάδι.
- Καθαρίζετε και τρίβετε στον τρίφτη την κολοκύθα ή τη βάζετε σε κομμάτια στο μούλτι και την ψιλοκόβετε.
- Κοσκινίζετε σε ένα μπολ το αλεύρι και το ανακατεύετε με το αλάτι, την κανέλα και το τζίντζερ.
- Σε άλλο μπολ ανακατεύετε τις σταφίδες με τα καρύδια και τα ψιλοκομμένα δαμάσκηνα.
- Χτυπάτε σε μπολ με αβγοδάρτη το λάδι με τη ζάχαρη να αφρατέψουν λίγο και προσθέτετε σταδιακά τα αβγά, το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού μέσα στον οποίο ανακατεύετε την τελευταία στιγμή τη σόδα. Αφήνετε τον αβγοδάρτη και παίρνετε μια σπάτουλα στο χέρι. Ενσωματώνετε στο μείγμα πρώτα την τριμμένη κολοκύθα, μετά το μείγμα με το αλεύρι και μετά το μείγμα με τις σταφίδες. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά σε ενιαίο μείγμα το αδειάζετε στη φόρμα που έχετε ετοιμάσει και ψήνετε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του και να ψηθεί σε βάθος. Ελέγχετε αν ψήθηκε βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαίρι. Πρέπει να βγει στεγνό.
- Το ξεφουρνίζετε και μετά από 5 λεπτά το ξεφορμάρετε πάνω σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
- Ετοιμάζετε και το γλάσο: μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε με μίξερ χειρός τη ζάχαρη άχνη με το βούτυρο, το ξύσμα λεμονιού, την κανέλα και το τζίντζερ να αφρατέψουν καλά. Προσθέτετε το τυρί κρέμα και χτυπάτε λίγο ακόμα να ομογενοποιηθεί.
- Με μια σπάτουλα παίρνετε μείγμα κρέμας τυριού και το απλώνετε σε όλη την επιφάνεια του κέικ. Διακοσμείτε με λίγο ξύσμα από λεμόνι και τριμμένο καρύδι, αν θέλετε.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν θέλετε να κάνετε το κέικ σας σαν σάντουιτς και να του βάλετε και γέμιση κρέμας ενδιάμεσα, θα χρειαστεί να φτιάξετε τη διπλάσια ποσότητα κρέμας. Σε αυτή την περίπτωση κόβετε προσεκτικά το κέικ οριζόντια στη μέση και απλώνετε μια στρώση κρέμας στο πάνω μέρος του κάτω κομματιού του κέικ. Σκεπάζετε με το πάνω κομμάτι, αλείφετε το υπόλοιπο γλάσο και διακοσμείτε όπως είπαμε.