Μια μαρμελάδα που συνδυάζει αρμονικά δυο χειμωνιάτικα φρούτα, το μήλο και το κυδώνι, με υφή που θυμίζει περισσότερο γλυκό κουταλιού παρά μαρμελάδα. Είναι όμως καταπληκτική κι εντελώς φρουτένια. Αλείψτε τη στο ψωμί, κάντε την πάστα φλώρα, “κρύψτε” τη στη ζύμη των κέικ. Όπου κι αν τη βάλετε θα ξεχωρίσει,
Υλικά:
- 550γρ. κυδώνια καθαρισμένα από φλούδα και κουκούτσια
- 300γρ. μήλα καθαρισμένα από φλούδα και κουκούτσια
- 1 φλιτζάνι νερό
- 500γρ. ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
- μερικά σποράκια κόλιανδρου (προαιρετικά)
- ½ λεμόνι το χυμό
Εκτέλεση
- Αφού καθαρίσετε τα μήλα και τα κυδώνια τα περνάτε από τον τρίφτη ή από ηλεκτρικό τρίφτη. Ρίχνετε τα φρούτα σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το νερό και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα για να μην πιάσει στον πάτο η μαρμελάδα. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε κι άλλο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φρούτα.
- Όταν αρχίζει να παίρνει χρώμα η μαρμελάδα και να μελώνουν τα φρούτα προσθέτετε τα μπαχαρικά και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να δέσει η μαρμελάδα και να μείνει με λίγο σιρόπι.
- Ρίχνετε τότε το χυμό του λεμονιού κι αφού κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα σβήνετε τη φωτιά. Μέχρι να κρυώσει η μαρμελάδα θα το έχει πιει.
- Μοιράζετε τη μαρμελάδα σε βάζα αποστειρωμένα, τα κουμπώνετε με καπάκι, αναποδογυρίζετε τα βάζα και τα αφήνετε να κρυώσουν ανάποδα.