Το τσαλαφούτι είναι ένα φρέσκο και κρεμώδες τυρί από την Ευρυτανία που μοιάζει με το κατίκι Δομοκού, όμως είναι πιο πλούσιο σε λιπαρά και πιο σφιχτό, με γεύση γλυκιά κι ευχάριστη που σου αφήνει μια αμυδρά ξυνούτσικη επίγευση. Αυτά τα πιτάκια μου προέκυψαν επειδή μου περίσσεψαν κάποια υλικά και ήθελα να τα αξιοποιήσω με κάποιο τρόπο. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο κρεμώδες τυρί και αντί για μαρμελάδα κυδώνι-μήλο, μια δική σας μαρμελάδα ή κάποια του εμπορίου που έχετε ανοιχτή στο ψυγείο.
Υλικά για 15 κομμάτια
- 5 φύλλα κρούστας για πίτες
- Λάδι για το άλειμμα των φύλλων
- 200γρ. τσαλαφούτι ή άλλο κρεμώδες τυρί της επιλογής σας
- 4-5 κουτ. σούπας μαρμελάδα της επιλογής σας (εγώ χρησιμοποίησα μια τριφτή που είχα φτιάξει με κυδώνια και μήλα)
- Λίγο τζίντζερ ξυσμένο
Για το σερβίρισμα
- Λίγη ζάχαρη άχνη
- Λίγη κανέλα σε σκόνη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και ανακατεύετε μέσα σε ένα μπολ το τσαλαφούτι με τη μαρμελάδα και το τζίντζερ.
- Ανοίγετε και βάζετε στον πάγκο κατά μήκος μπροστά σας τα φύλλα της κρούστας, το ένα πάνω στο άλλο. Με ένα μαχαίρι τα χαράζετε κατά μήκος με δύο κάθετες χαρακιές και δημιουργείτε τρεις λωρίδες με το κάθε φύλλο. Τα τοποθετείτε το ένα πάνω στο άλλο.
- Παίρνετε μία μία τις λωρίδες και με ένα πινέλο τις αλείφετε με λίγο σπορέλαιο. Στο κάτω μέρος τοποθετείτε μια γεμάτη κουταλιά του γλυκού γέμιση. Παίρνετε την κάτω αριστερή άκρη και τη διπλώνετε πάνω στην απέναντι πλευρά της λωρίδας, σκεπάζοντας τη γέμιση και δημιουργώντας ένα τρίγωνο. Συνεχίζετε να διπλώνετε το τρίγωνο μέχρι το τέλος και το τοποθετείτε σε ένα ταψάκι. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση.
- Λαδώνετε την επιφάνεια των τριγώνων στο ταψί και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα ξεφουρνίζετε και αφού κρυώσουν τα πασπαλίζετε με ζάχαρη και κανέλα και τα σερβίρετε.