Μια άκρως εντυπωσιακή τούρτα με αφράτο παντεσπάνι τοποθετημένο ελικοειδώς, σοκολατένια γέμιση και πλούσια επικάλυψη καμένης μαρέγκας. Φτιάξτε τη για κάποιον που αγαπάτε πολύ, εγώ την έφτιαξα για την κόρη μου τη Λίλιαν κι ας λείπει σήμερα κι εκείνη και το κεράκι.
Υλικά
Για το παντεσπάνι
- 4 αβγά
- 180γρ. ζάχαρη
- 130γρ. αλεύρι
- 2 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο
- 1 βανιλίνη
Για τη μους σοκολάτας
- 250γρ. κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια
- 500ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 1 κουτ. σούπας μέλι
για τη διακόσμηση
- 3 ασπράδια αβγών
- 240 γρ. ζάχαρη
- 1 βανιλίνη
Εκτέλεση
- Πρώτα ετοιμάζετε την κρέμα γιατί πρέπει να μείνει στο ψυγείο μερικές ώρες να πήξει.
- Βάζετε τη μισή κρέμα γάλακτος (τα 250ml) σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και τη σοκολάτα σε μπολ. Πριν πάρει βράση η κρέμα τραβάτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ρίχνετε την καυτή κρέμα στη σοκολάτα. Μετά από λίγο αρχίζετε να ανακατεύετε με σπάτουλα να λιώσει η σοκολάτα και στο τέλος ανακατεύετε μέσα και το μέλι. Αν θέλετε προσθέτετε και μια-δυο κουταλιές από κάποιο ποτό της επιλογής σας, όπως grand marnier, amaretto, κονιάκ, ρούμι, ουίσκι.
- Χτυπάτε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος (τα 250ml) στο μίξερ μέχρι να γίνει μια αφράτη σαντιγί. Στο τέλος ανακατεύετε το μείγμα της χλιαρής σοκολάτας στην σαντιγί κι όταν ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά σε ένα μείγμα το αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να πήξει.
- Για το παντεσπάνι: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη για 8-10 λεπτά περίπου, μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να διογκωθεί, να γίνει λευκό και πηχτό. Προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και χτυπάτε λίγο ακόμη.
- Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και αναμειγνύετε τη βανίλια με το αλεύρι. Ρίχνετε το μείγμα από σουρωτήρι στο μείγμα των αβγών και ανακατεύετε απαλά με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Απλώνετε το μείγμα στο ρηχό ταψί του φούρνου σας αφού πρώτα το στρώσετε με ένα κομμάτι λαδόκολλα που θα αλείψετε μετά με βούτυρο ή λάδι.
- Ψήνετε το παντεσπάνι στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει λίγο το παντεσπάνι και μετά το χαράζετε και το κόβετε σε 5 λωρίδες ίσες σε πλάτος. Το αναποδογυρίζετε και ξεκολλάτε το χαρτί. Σκεπάζετε το παντεσπάνι με πετσέτα μέχρι να το χρησιμοποιήσετε για να μην ξεραθεί.
- Παίρνετε την πρώτη λωρίδα παντεσπάνι, την αλείφετε με μους σοκολάτας και το κάνετε ρολό τυλίγοντάς το σαν σαλιγκάρι. Το τοποθετείτε όρθιο στο κέντρο της πιατέλας. Παίρνετε δεύτερη λωρίδα, την αλείφετε με μους και συνεχίζετε το ρολό από το σημείο που σταματήσατε. Αφού τελειώσετε με τα παντεσπάνια θα έχετε δημιουργήσει ένα μεγάλο ελικοειδές ρολό. Αφήνετε την τούρτα στο ψυγείο να σφίξει.
- Χτυπάτε τα ασπράδια με τη ζάχαρη και τη βανίλια για 10 λεπτά μέχρι να γίνει μια σφιχτή και γυαλιστερή. Καλύπτετε όλη την τούρτα με τη μαρέγκα και την αφήνετε να στεγνώσει λίγο στο ψυγείο. Στο τέλος την καίτε με φλόγιστρο να πάρει χρώμα σε διάφορα σημεία κι αφήνετε την τούρτα για καμιά ώρα στο ψυγείο πριν τη σερβίρετε.