Όταν φτιάχνω κάποιο γλυκό που χρειάζεται μόνο τους κρόκους, τα ασπράδια τα κάνω μαρέγκα. Όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση που έφτιαξα όμορφες φωλιές μαρέγκας. Τις σέρβιρα μαζί με παγωτό τριαντάφυλλο που είναι πραγματικά εξαιρετικό!
Υλικά για 4 κομμάτια:
- 4 ασπράδια μέτριων αβγών ή 3 μεγάλων (125γρ.)
- 250γρ. ζάχαρη
- 2 βανίλιες (κάψουλες)
Για το σερβίρισμα:
- Παγωτό τριαντάφυλλο (βλέπε σχετική συνταγή)
- Σιρόπι τριαντάφυλλο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190oC και στρώνετε με χαρτί ψησίματος ένα ρηχό ταψί . Απλώνετε πάνω του τη ζάχαρη και το βάζετε στο φούρνο να ζεσταθεί η ζάχαρη για 8-10 λεπτά περίπου (προσοχή δεν πρέπει να καραμελώσει).
- Στο μεταξύ βάζετε τα ασπράδια να χτυπιούνται στη μέτρια ταχύτητα του μίξερ. Όταν σφίξει η μαρέγκα, βγάζετε την καυτή ζάχαρη από το φούρνο και με το μίξερ σε λειτουργία τη ρίχνετε με τη βοήθεια του χαρτιού στη μαρέγκα. Συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να κρυώσει η μαρέγκα, να γίνει σφιχτή (σχεδόν συμπαγής) και γυαλιστερή.
- Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και με μια σπάτουλα παίρνετε σιγά σιγά κουταλιές από τη μαρέγκα και τις απλώνετε πάνω στο στρωμένο με χαρτί ψησίματος ταψί, με σκοπό να δημιουργήσετε 4 δίσκους μαρέγκας. Προς το τέλος προσπαθείτε να κάνετε περιμετρικά το δίσκο πιο ψηλό σε πάχος ώστε να δημιουργήσετε μια εσοχή στη μαρέγκα.
- Κατεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 140οC και βάζετε το ταψί στο φούρνο. Ψήνετε τις μαρέγκα για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ένα απαλό μπεζ χρώμα. Σβήνετε το φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν μέσα στο φούρνο.
- Όταν θέλετε να σερβίρετε, μοιράζετε τις μαρέγκες σε πιάτα, γεμίζετε την καθεμία με 1-2 μπάλες παγωτό και σερβίρετε αμέσως περιχύνοντας με λίγο σιρόπι τριαντάφυλλο, αν το επιθυμείτε.