Φαντάζομαι όλοι ξέρουμε πόσο πολύ ταιριάζει το παγωτό καϊμάκι με το κανταΐφι. Τα συνδύασα λοιπόν μαζί και έτσι πέτυχα να τα έχω και τα δύο σε μία μπουκιά. Αν βρείτε βουβαλινό γάλα προτιμήστε το, εγώ το έφτιαξα με κατσικίσιο και ήταν εξίσου καλό το αποτέλεσμα.
Υλικά για 1 λίτρο παγωτό
- 500mlκρέμα γάλακτος
- 500mlφρέσκο γάλα κατσικίσιο πλήρες (έχει η εταιρία Όλυμπος και το Vero) ή βουβαλινό
- 150γρ. ζάχαρη
- 2 κουτ. γλυκού κοφτά σαλέπι
- ½ κουτ. γλυκού μαστίχα Χίου
Για το κανταΐφι
- 200γρ. φύλλο κανταΐφι
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
- 75γρ. καρύδια ή αμύγδαλα χοντροσπασμένα
- ¾ φλιτζανιού ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι νερό
- ½ ξύλο κανέλας
- 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
- Αποβραδίς ετοιμάζετε το μείγμα για το παγωτό: Κοπανάτε στο γουδί ή στο μπλέντερ την μαστίχα με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη να γίνει σκόνη. Χτυπάτε το σαλέπι και την κοπανισμένη μαστίχα στο μούλτι μαζί με ένα φλιτζάνι γάλα και τη μισή ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα.
- Ρίχνετε το υπόλοιπο γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι και το βάζετε πάνω σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το μείγμα με το σαλέπι και τη μαστίχα και ανακατεύετε καλά.
- Αφήνετε την κρέμα να πάρει βράση ανακατεύοντας συνεχώς. Χαμηλώνετε τη φωτιά στο μισό και εξακολουθείτε το βράσιμο για μερικά λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας διαρκώς γιατί το μείγμα φουσκώνει. Τέλος το τραβάτε από τη φωτιά και αφήνετε να ηρεμήσει. Το μεταφέρετε σε κανάτα και αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν το βάλετε στο ψυγείο να παγώσει μέχρι την επόμενη.
- Μετά ετοιμάζετε το κανταϊφι: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160οC. Με ένα ψαλίδι το ψιλοκόβετε μέσα σε ένα ταψάκι διαμ. 22εκ. το πασπαλίζετε με το αμύγδαλο, λιώνετε το βούτυρο, το περιχύνετε και το βάζετε να ψηθεί μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
- Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας μέσα σε κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλα, ανακατεύοντας στην αρχή μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. 8λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση ρίχνετε το χυμό λεμονιού και δίνετε μια τελευταία βράση στο σιρόπι πριν τραβήξετε το σκεύος από τη φωτιά.
- Ξεφουρνίζετε το κανταϊφι και αφού περάσουν 2 λεπτά το σιροπιάζετε κουταλιά κουταλιά με το κρύο σιρόπι και αφήνετε να το απορροφήσει μέχρι την επόμενη.
- Την επόμενη μέρα φτιάχνετε το παγωτό: αν έχετε παγωτομηχανή, μεταφέρετε το μείγμα εκεί και το βάζετε να παγώσει.
- Μεταφέρετε το παγωτό σε σκεύος για κατάψυξη, κόβετε το κανταΐφι σε μικρά κομμάτια με το χέρι και τα ανακατεύετε με το παγωτό. Το αφήνετε στην κατάψυξη να παγώσει καλά πριν κόψετε με το ειδικό σκούπ μπάλες και σερβίρετε σε μπολ.
Σημειώσεις:
- Εάν δεν έχετε παγωτομηχανή, απλώς ρίχνετε το μείγμα σε μεταλλικό σκεύος και το βάζετε στην κατάψυξη σκεπασμένο. Μετά από δυο ώρες, το βγάζετε από την κατάψυξη και ανακατεύετε με πιρούνι για να μην πιάσει πάγο. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μια δυο φορές ακόμη, ώστε να γίνει το παγωτό σας αφράτο.
- Αν σας έρχεται πιο εύκολο, αντί να φτιάξετε δικό σας κανταΐφι, αγοράστε 3 έτοιμα, ψιλοκόψτε τα κι ανακατέψτε τα με το παγωτό.
2 comments
[…] PHGH […]
.