Φρέσκια και δροσερή με ζωηρό κίτρινο χρώμα και έντονα γλυκόξινη γεύση λεμονιού, με ότι αυτό συνεπάγεται – κάποιοι τη λατρεύουν κάποιοι τη μισούν – είναι η ιδανική να συνοδεύσει μους, τάρτες, cheesecakes ή απλώς ένα απλό γιαουρτάκι.
Υλικά
- 125ml χυμό λεμονιού + ξύσμα από 2 λεμόνια
- 100γρ. ζάχαρη (ανάλογα πόσο ξινά είναι τα λεμόνια)
- 2 κρόκους αβγών
- 2 αβγά ολόκληρα
- 1 πρέζα αλάτι
- 85γρ. βούτυρο σε κυβάκια
Εκτέλεση
- Βάζετε ένα σουρωτήρι πάνω από ένα γυάλινο βαζάκι κι ένα κατσαρολάκι πάνω σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνετε στο κατσαρολάκι το χυμό και το ξύσμα των λεμονιών, τα αβγά και τους κρόκους, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύετε με αβγοδάρτη.
- Προσθέτετε το βούτυρο και συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να λιώσει. Ανεβάζετε τη φωτιά στο μέτριο και συνεχίζετε να μαγειρεύετε την κρέμα ανακατεύοντας διαρκώς με τον αβγοδάρτη μέχρι να πήξει. Θα τραβήξετε την κρέμα από τη φωτιά όταν ρίχνοντας μια μικρή ποσότητα κρέμα σε πιάτο θα μπορεί να κρατά το σχήμα της.
- Περάστε την κρέμα από σουρωτήρι και τη ρίχνετε στο γυάλινο βαζάκι. Όταν κρυώσει την αφήνετε στο ψυγείο. Διατηρείται για τουλάχιστον 1 εβδομάδα.