Τη συνταγή γι αυτό το ζουμερό κέικ σοκολάτας που χωράει ακριβώς στην κλασική φόρμα με την τρύπα στη μέση την έχω μάθει από την κόρη μου. Στην πρώτη πρώτη δουλειά που έκανε στα 17 της τελειώνοντας το Λύκειο, καλοκαιράκι στη Σύρο, γκαρσονάκι τότε στην παλιά όμορφη Αργώ στο Γαλησά, μεταξύ άλλων αρμοδιοτήτων, η Ελένη η ιδιοκτήτρια του καφέ, της είχε δώσει και την ευθύνη της παρασκευής αυτού του κέικ. Από τότε η Λίλιαν έχει παραλλάξει λίγο τη συνταγή, αλλά σε γενικές γραμμές είναι η ίδια κι έχει γίνει η σπεσιαλιτέ της. Οι φίλοι της το λένε όπως κι εγώ: Το σοκολατένιο κέικ της Λίλιαν!
Υλικά για την κλασική φόρμα του κέικ με την τρύπα στη μέση
- 400γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
- 200γρ. βούτυρο σε κυβάκια
- 6 αβγά
- ¾ φλιτζανιού ζάχαρη
- ¾ φλιτζανιού αλεύρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC. Σπάζετε τη σοκολάτα σε κομματάκια και τη λιώνετε σε μπεν μαρί (ρίχνετε δηλαδή σε ένα κατσαρολάκι νερό και το βάζετε σε μέτρια φωτιά. Πάνω του στερεώνετε ένα μικρότερο κατσαρολάκι ή ένα μεταλλικό μπολ με τρόπο που δεν θα ακουμπά στο νερό και βάζετε μέσα τα κομματάκια της σοκολάτας. Θα ανακατεύετε κατά διαστήματα τη σοκολάτα όσο θα ζεσταίνεται από τον ατμό του νερού που βράζει από κάτω μέχρι να λιώσει εντελώς). Προσθέτετε το βούτυρο να λιώσει κι αυτό μαζί με τη σοκολάτα.
- Χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη και τα ενώνετε στο μείγμα της σοκολάτας. Στο τέλος ανακατεύετε στο μείγμα και το αλεύρι ρίχνοντάς το από ένα σουρωτήρι και ανακατεύοντας με σπάτουλα.
- Βουτυρώνετε κι αλευρώνετε την κλασική φόρμα του κέικ με την τρύπα στη μέση. Αδειάζετε μέσα το μείγμα του κέικ που ετοιμάσατε και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά.
- Αφήνετε να κρυώσει λίγο και μετά το ξεφορμάρετε σε πιατέλα. Κόβετε και σερβίρετε αφού κρυώσει λίγο γιατί το εσωτερικό του είναι υγρό. Αν θέλετε συνοδεύετε με παγωτό και σάλτσα σοκολάτας.
1 comment
είναι απλά τέλειο!!!!