Ένα αλμυρό κέικ πολύ πολύ νόστιμο, αρωματικό και ενδιαφέρον. Απολαύστε το στο πρωινό ή σαν κολατσιό ή μαζί με μια πράσινη σαλάτα σαν ελαφρύ μεσημεριανό ή βραδινό.
Υλικά για την κλασική στρογγυλή φόρμα με την τρύπα στη μέση
- 6 αβγά
- 250γρ. βούτυρο
- 50γρ. ζάχαρη
- 100γρ. γιαούρτι
- 400γρ. αλεύρι φαρίνα που φουσκώνει μόνο του
- 500γρ. κολοκύθα κόκκινη ψημένη στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει και κομμένη σε κυβάκια
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 5-6 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 1 φλιτζάνι φέτα τρίμμα
- 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό ή φρέσκο αν έχετε
- 1 ½ κουτ. σούπας μαντζουράνα ξερή
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει και το αφήνετε στην άκρη. Ανακατεύετε μέσα τα κυβάκια της ψημένης κολοκύθας, τη λιαστή ντομάτα, πασπαλίζετε με θυμάρι και λίγο αλάτι και ανακατεύετε.
- Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180οC. Βουτυρώνετε κι αλευρώνετε ελαφρά τη φόρμα σας.
- Χτυπάτε στη μέτρια ταχύτητα του μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη να αφρατέψει και προσθέτετε το γιαούρτι και σταδιακά τα αβγά. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ όταν γίνει αφράτο και ομοιογενές το μείγμα σας.
- Ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι, το θυμάρι και την μαντζουράνα και το ρίχνετε βροχηδόν στο μείγμα των αβγών ανακατεύοντας με σπάτουλα. Μετά προσθέτετε την τριμμένη κεφαλογραβιέρα, το μείγμα της κολοκύθας, πιπέρι φρεσκοτριμμένο και τέλος τη φέτα. Ανακατεύετε μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα σας.
- Μεταφέρετε το μείγμα στη φόρμα που έχετε ετοιμάσει. Χτυπάτε μια δυο φορές τη φόρμα πάνω στον πάγκο σας να κάτσει καλά μέσα, ισιώνετε την επιφάνειά του με τη σπάτουλα και βάζετε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο.
- Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο στους 175οC για 50-60 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ψηθεί μέχρι μέσα. Ελέγχετε μετά τα 50 λεπτά βυθίζοντας στο κέντρο του ένα καλαμάκι για σουβλάκι ή μαχαίρι. Πρέπει να βγει στεγνό.
- Ξεφουρνίζετε το κέικ και μετά από λίγο το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα κι αφήνετε να κρυώσει πριν το σερβίρετε.