Ένα απίθανο συνοδευτικό που μαζί με γιαούρτι ή παγωτό αλλά και σαν επικάλυψη στο τσιζκέικ σας θα προκαλέσουν πανικό και ρίγη συγκίνησης όπου και όταν εμφανιστούν. Αυτά τα ψητά σύκα γίνονται πανεύκολα, αλλά τρώγονται μέσα σε δευτερόλεπτα…
Υλικά για 4 άτομα:
- 8 σύκα μεγαλούτσικα
- 1 φλιτζάνι ρόγες σταφυλιού
- 3-4 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
- 2 σφηνάκια κρασί λιαστό σαμιώτικο (ή άλλο γλυκό της επιλογής σας)
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια λουίζας αποξηραμένα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Πλένετε πολύ καλά τα σύκα και τα αραδιάζετε σε ταψάκι ανάλογου μεγέθους. Ξεπλένετε και τα σταφύλια και τα ρίχνετε γύρω από τα σύκα.
- Πασπαλίζετε όλο το περιεχόμενο του ταψιού με τα φυλλαράκια λουίζας και με τη ζάχαρη. Περιχύνετε με το κρασί, σπάζετε το ξύλο της κανέλας στα δύο και το προσθέτετε στο ταψάκι.
- Τοποθετείτε το ταψάκι στο φούρνο και ψήνετε τα σύκα για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν καλά και να κάνουν ένα ωραίο κοκκινωπό σιρόπι.
- Ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσουν τελείως τα σύκα και τα σταφύλια πριν τα σερβίρετε παρέα με: παγωτό, γιαούρτι, τηγανίτες, τσιζκέικ, ρυζόγαλο, ανθότυρο κλπ.