Η γαλλοελληνική φιλία συνοψισμένη σε μια ολόγλυκη μπουκιά. Αφράτη γαλλική κρέπα απέξω που μέσα της κρύβει αέρινη μους από κρητική ξυνομυζήθρα και στραγγιστό γιαούρτι παντρεμένα με σύκα Κύμης που έβρασαν σε σαμιώτικο γλυκό κρασί.
Υλικά για 6 κρέπες
Για το χυλό της κρέπας
- 1 αβγό
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση
- 12 ξερά σύκα μεγάλα
- 1 +1/2 φλιτζάνι νερό
- 1 φλιτζάνι γλυκό σαμιώτικο κρασί
- 1 ξύλο κανέλας
- 4 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 250γρ. ξυνομυζήθρα
- 100γρ. γιαούρτι
- 4 κουτ. σούπας ζάχαρη λευκή
- 1 καψουλάκι βανιλίνη
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
- Αποβραδίς βάζετε τα σύκα να βράσουν με το νερό για 10 λεπτά. Προσθέτετε το κρασί, τη ζάχαρη, το μέλι και την κανέλα και συνεχίζετε το βράσιμο για άλλα 15 λεπτά. Βγάζετε τα σύκα στην άκρη με τρυπητή κουτάλα και βράζετε για λίγο ακόμη το σιρόπι μόνο του να δέσει. Αφήνετε να κρυώσουν τα σύκα ξεχωριστά από το σιρόπι.
- Ετοιμάζετε και τη μους: χτυπάτε στο μπλέντερ την ξυνομυζήθρα με το γιαούρτι, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το ξύσμα του λεμονιού να ομογενοποιηθούν και να αφρατέψουν. Την αφήνετε κι αυτή στο ψυγείο.
- Την άλλη μέρα ετοιμάζετε τις κρέπες: Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε με αβγοδάρτη το αβγό με το γάλα και τη ζάχαρη και όταν ενωθούν προσθέτετε το λάδι και το αλεύρι, ρίχνοντάς το από κόσκινο.
- Ετοιμάζετε τις κρέπες: βάζετε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγανάκι να κάψει και προσθέτετε μισό κουταλάκι βούτυρο να λιώσει. Προσθέτετε με κουτάλα της σούπας μια μικρή ποσότητα χυλού (μισή κουτάλα περίπου) και πιάνοντας το τηγάνι από το χερούλι κάνετε κυκλικές κινήσεις να απλωθεί ο χυλός σε όλο τον πάτο του. Όταν ροδίσει η κάτω πλευρά, με τη βοήθεια σπάτουλας γυρίζετε την κρέπα να ψηθεί και από την άλλη. Ετοιμάζετε κρέπες με όλο τον υπόλοιπο χυλό και τις αραδιάζετε τη μια πάνω στην άλλη σε πιάτο, διατηρώντας τες ζεστές.
- Όταν θέλετε να σερβίρετε Κρατάτε 4 από τα βρασμένα σύκα στην άκρη και ψιλοκόβετε τα υπόλοιπα. Αυτά τα ανακατεύετε μέσα στην κρέμα του τυριού.
- Τοποθετείτε μια κρέπα σε πιάτο, απλώνετε γέμιση στη μισή επιφάνεια της και τη διπλώνετε 2 φορές σαν μαντήλι. Τοποθετείτε από πάνω μισό βρασμένο σύκο, περιχύνετε με λίγο σιρόπι γλυκού κρασιού και σερβίρετε αμέσως.