Ακόμη ένα ανάποδο κέικ με μήλα και σταφύλια αυτή τη φορά που ρέουν άφθονα αυτή την εποχή.
Υλικά για ένα ταψάκι διαμ. 28εκ.
- 3 μήλα
- 1 φλιτζάνι σταφύλια άσπρα και μαύρα
- 50γρ. καστανή ζάχαρη
- 50γρ. βούτυρο
Για το κέικ
- 250γρ. βούτυρο μαλακωμένο
- 250γρ. ζάχαρη καστανή
- 4 αβγά
- 250γρ. αλεύρι φαρίνα
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 καψουλάκι βανιλίνη
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
Για το σερβίρισμα
- Μερικά σταφύλια
- Λίγη άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε στη μέση και μετά το κάθε μισό στα 3, δηλαδή το κάθε μήλο στα 6. Τα τοποθετούμε ακτινωτά στον πάτο ενός ταψιού.
- Λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και περιχύνουμε τα μήλα στο ταψί. Ψήνουμε για 20 λεπτά.
- Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ να αφρατέψουν καλά.
- Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα κι αφού ενσωματωθούν ρίχνουμε τη φαρίνα ανακατεμένη με το αλάτι, τη βανιλίνη και την κανέλα κι ανακατεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία να ομογενοποιηθεί η ζύμη.
- Βγάζουμε το ταψί με τα μήλα από το φούρνο και μοιράζουμε σταφύλια στα κενά που έχουν δημιουργηθεί.
- Περιχύνουμε τα μήλα με τη ζύμη του κέικ και ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά ακόμη μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια του κέικ.
- Ξεφουρνίζουμε και μετά από λίγο αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με λίγα επιπλέον σταφύλια στο κέντρο, πασπαλίζοντάς τα με λίγο άχνη ζάχαρη.