Το trifle είναι ένα γλυκό της τελευταίας στιγμής που προσφέρεται στο ποτήρι και που συνήθως στήνεται πριν το σερβίρισμα. Αποτελείται από στρώσεις διαφορετικών υλικών, πολύχρωμες και από διαφορετικές υφές. Από στερεό στοιχείο συνήθως περιλαμβάνει κάτι σε κέικ, σπασμένα μπισκότα ή crumble και το εναλλάσσει με κάποιο κρεμώδες μείγμα, φρέσκα ή μαγειρεμένα φρούτα, μαρμελάδα, σιρόπι κλπ. Εδώ έχουμε ένα αποδομημένο banoffee όπου έχω αντικαταστήσει το μπισκότο με κομμάτια από κέικ σοκολάτας. Εσείς μπορείτε να σπάσετε με το χέρι μπισκότα ολικής άλεσης ή άλλα της επιλογής σας.
Υλικά για 6 άτομα:
- 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
- Κέικ σοκολάτας σπιτικό ή έτοιμο
- 250ml κρέμα γάλακτος
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 καψουλάκι βανιλίνη
- 2 μπανάνες κομμένες σε φέτες
- Λίγο ξύσμα σοκολάτας
Εκτέλεση
- Αποβραδίς ετοιμάζετε το καραμελωμένο γάλα. Βάζετε λοιπόν την κονσέρβα με το ζαχαρούχο γάλα να βράσει μέσα σε ένα κατσαρολάκι -φροντίζοντας να είναι πάντα σκεπασμένη με νερό που δεν θα κοχλάζει πολύ δυνατά- για 3 ώρες, Αφήνετε να κρυώσει μέσα στο νερό μέχρι την επόμενη που την σκουπίζετε και την ανοίγετε μόνον όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την καραμέλα. Μπορείτε να την αφήσετε στο ντουλάπι αρκετό καιρό.
- Παίρνετε 2-3 φέτες κέικ και το κάνετε μικρά κομματάκια.
- Καθαρίζετε και κόβετε 1 -2 μπανάνες σε φετούλες.
- Χτυπάτε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και τη βανίλια σε σφιχτή σαντιγί.
- Τρίβετε τη σοκολάτα στον τρίφτη αν δεν έχετε έτοιμο ξύσμα σοκολάτας.
- Παίρνετε όμορφα ποτήρια, κατά προτίμηση χαμηλά και ανοιχτά και ξεκινάτε να κάνετε εναλλάξ στρώσεις ως εξής: κέικ, καραμέλα, φετούλες μπανάνας, σαντιγί. Επαναλαμβάνετε μια φορά τις ίδιες στρώσεις και τελειώνετε με σαντιγί, ξύσμα σοκολάτας κι ένα κομματάκι μπανάνα.
- Σερβίρετε αμέσως!