Ένα σοκολατένιο γλυκό με πληθωρική γεύση κι ωραίες υφές που δεν θα αφήσει κανένα ασυγκίνητο. Φτιάξτε το όταν θα έχετε πολύ κόσμο στο σπίτι και να είστε βέβαιοι πως θα φαγωθεί αυθημερόν ή στείλτε πεσκέσι ό,τι περισσέψει. Αλλιώς κινδυνεύετε να το αποτελειώσετε μόνοι σας.
Υλικά για ένα ταψάκι Διαμ: 24εκ.
Για την επικάλυψη με μήλα
- 2-3 μήλα καλά πλυμένα
- 4 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή ή λευκή
- 75γρ. βούτυρο σε κυβάκια
Για τη σοκολατόπιτα
- 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
- ½ φλιτζάνι κακάο
- ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 καψουλίτσα βανιλίνη
- ¼ φλιτζανιού αραβοσιτέλαιο
- ¾ φλιτζανιού ζάχαρη
- 1 μήλο ξυσμένο στον τρίφτη
- 1 αβγό
- ½ φλιτζάνι γάλα ή ξινόγαλα
- 1 φλιτζανάκι του καφέ εσπρέσο
- 100γρ. σοκολάτα κουβερτούρα πολύ ψιλοκομμένη
Για την επικάλυψη σοκολάτας
- 100γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 100γρ. κρέμα γάλακτος
- 2 κουτ. σούπας λικέρ κρέμα καφέ ή μπράντι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Κόβετε το κάθε μήλο στα 4, αφαιρείτε τα κουκούτσια και μετά κόβετε το κάθε κομμάτι στα 3, έτσι ώστε από κάθε μήλο να πάρετε 12 φέτες. Στρώνετε τις φέτες των μήλων με διακοσμητικό τρόπο στη βάση του ταψιού σας, έτσι ώστε να καλυφτεί όλος ο πάτος του. Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη, μοιράζετε ομοιόμορφα τα κομματάκια του βούτυρο και ψήνετε για 20 λεπτά.
- Ανακατεύετε σε ένα μπολ τη φαρίνα με το κακάο, την μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη βανιλίνη.
- Βάζετε στο μίξερ το λάδι να χτυπηθεί με τη ζάχαρη. Όταν διαλυθεί η ζάχαρη προσθέτετε πρώτα το αβγό και μετά το γάλα ή το ξυνόγαλα. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά σταματάτε το μίξερ.
- Στη συνέχεια προσθέτετε λίγο λίγο το μείγμα του αλευριού ρίχνοντάς το από σουρωτήρι, εναλλάξ με το ζεστό εσπρέσο κι ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να πάρετε ένα λείο μείγμα.
- Τέλος, ανακατεύετε μέσα το ξυσμένο μήλο και την ψιλοκομμένη σοκολάτα κι αδειάζετε το μείγμα στο ταψάκι πάνω από τα προψημένα μήλα. Ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε τη σοκολατόπιτα για 35 λεπτά περίπου. Την ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσει λίγο, πριν την αναποδογυρίσετε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
- Όταν κρυώσει ετοιμάζετε την επικάλυψη της σοκολάτας: Βάζετε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος και το τοποθετείτε σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνετε μέσα τα κομματάκια της σοκολάτας και ξεκινάτε να ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Στο τέλος ενσωματώνετε μέσα το λικέρ καφέ.
- Περιχύνετε τη σοκολατόπιτα με τη σάλτσα της σοκολάτας και περιμένετε να κρυώσει λίγο πριν σερβίρετε. Αν δεν έχετε υπομονή, δεν πειράζει, σερβίρετε αμέσως!