Τα έφτιαξα στη Σύρο κι αυτά πριν μερικές μέρες κι είχαν μεγάλη επιτυχία. Τραγανά, αρωματικά και πολύ πολύ νόστιμα, αυτά τα παξιμαδάκια θα συνοδεύουν με μεγάλη επιτυχία όλους τους καφέδες της ημέρας. Από τον πρώτο πρωινό ως τον τελευταίο απογευματινό…
Υλικά για 40 κομμάτια περίπου:
- 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού σόδα
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 2 κουτ. γλυκού κανέλα
- ¼ κουτ. σούπας γαρίφαλο
- 1 κούπα αμύγδαλο χοντροκοπανισμένο
- ελάχιστο αλάτι
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- ½ κούπα ζάχαρη
- ½ κούπα χυμό πορτοκάλι
- ξύσμα από δύο πορτοκάλια
- 2 κουτ. σούπας κονιάκ
Eκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το γαρίφαλο, την κανέλα, το αμύγδαλο, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
- Χτυπάτε με το σύρμα μέσα σε άλλο μπολ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, το κονιάκ και τον πορτοκαλοχυμό μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Ρίχνετε το μείγμα του αλευριού στο μείγμα του λαδιού και ανακατεύετε με σπάτουλα ώσπου να πετύχετε μια ζύμη απαλή που να μην κολλάει στα δάχτυλα.
- Χωρίζετε τη ζύμη στα τρία και την πλάθετε σε τρία ρολά πάχους 3 εκ. το καθένα. Τα μεταφέρετε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και με κοφτερό μαχαίρι χαράζετε τα ρολά σε φέτες χωρίς να φτάσετε μέχρι κάτω και χωρίσουν οι φέτες. Υπολογίστε πως σε κάθε ρολό βγαίνουν 13-14 φέτες.
- Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα.
- Ύστερα τα βγάζετε από τον φούρνο και με ένα μαχαίρι χωρίζετε τα ρολά σε φέτες, εκεί που τα έχετε χαράξει. Τοποθετείτε τις φέτες τη μια δίπλα στην άλλη και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 160οC μέχρι να ροδίσουν και να στεγνώσουν τα παξιμαδάκια σας.
- Τα ξεφουρνίζετε και περιμένετε να κρυώσουν εντελώς και να σκληρύνουν πριν τα σερβίρετε ή τα αποθηκεύσετε σε κουτιά ή μπολ.