Μια πολύ ιδιαίτερη τάρτα με τραγανή βάση και αρωματική κρεμώδη γέμιση με γλυκόξινες νότες από το ψημένο κυδώνι.
Υλικά για μια ταρτιέρα διαμ. 23εκ.
Για τη βάση:
- 125γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 65γρ. ζάχαρη
- 1 αβγό
Για τη γέμιση
- 1 κυδώνι μεγάλο
- 30γρ. βούτυρο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ΜΕΤΑΧΑ
- 150γρ. ζάχαρη
- 2 αβγά
- 250γρ. ξινομυζήθρα
- 2 κουτ. γλυκού κανέλα
- ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
- 50γρ. φιλέ αμυγδάλου
Εκτέλεση
- Κόβετε το κυδώνι στα τέσσερα, μετά στα οκτώ, μετά το καθαρίζετε από κουκούτσια και φλούδα και το κόβετε σε κύβους.
- Βάζετε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί καλά και ρίχνετε τα κυδώνια και το βούτυρο. Πασπαλίζετε με λίγη κανέλα και γαρίφαλο, σοτάρετε τα κυδώνια για 5 λεπτά, ρίχνετε 50γρ. από τη ζάχαρη και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη. Σβήνετε με το ΜΕΤΑΧΑ και αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα, σκεπάζετε το τηγάνι με καπάκι και περιμένετε να πιουν τα κυδώνια τα υγρά του τηγανιού και να μαλακώσουν. Αφήνετε το τηγάνι στην άκρη να κρυώσουν τα κυδώνια.
- Κρατάτε λίγο αλεύρι στην άκρη και βάζετε στον κάδο του μίξερ όλα τα υπόλοιπα υλικά. Βάζετε το φτερό και χτυπάτε τα υλικά στη μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν. Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι που έχετε κρατήσει και όταν ενσωματωθεί σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα.
- Την τοποθετείτε ανάμεσα σε δυο κομμάτια λαδόκολλας, την πατάτε με την παλάμη σας να ανοίξει και την ανοίγετε σε λεπτή ζύμη με τον πλάστη. Την μεταφέρετε πάνω από μια ταρτιέρα μαζί με τις λαδόκολλες, αφαιρείτε την πάνω λαδόκολλα, αναποδογυρίζετε τη ζύμη μέσα στην ταρτιέρα και ξεκολλάτε προσεκτικά και τη δεύτερη λαδόκολλα. Καλύπτετε προσεκτικά τον πάτο και τα πλαϊνά της, κόβετε τη ζύμη που περισσεύει τριγύρω. Την τρυπάτε με πιρούνι και την αφήνετε στην κατάψυξη. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.
- Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, προσθέτετε το τυρί τριμμένο, την κανέλα και το γαρίφαλο. Ρίχνετε και τα σοταρισμένα κυδώνια με την καραμέλα τους στο μείγμα του τυριού και ανακατεύετε καλά.
- Αδειάζετε τη γέμιση στην τάρτα, ισιώνετε, πασπαλίζετε με φιλέ αμυγδάλου και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει η τάρτα και να ψηθεί όμορφα η ζύμη της.