Το φραγκόσυκο είναι το φρούτο της φραγκοσυκιάς που στολίζει τα υπέροχα κακτώδη φύλλα της, τα οποία με τη σειρά τους ομορφαίνουν τον τόπο όπου κι αν φυτρώσουν. Στην Πελοπόννησο, τα νησιά μας, τη Στερεά αλλά κι όλη σχεδόν την Ελλάδα στα πιο άνυδρα σημεία της. Η αλήθεια είναι πως εδώ δεν πολυδίνουμε σημασία, ούτε στο φρούτο, ούτε στα τρυφερά φύλλα της φραγκοσυκιάς αν και διάφορες επιστημονικές έρευνες έχουν αναδείξει τις άπειρες ωφέλειες για τον οργανισμό μας. Στο Μεξικό τα φύλλα τα μαγειρεύουν με χίλιους δυο τρόπους. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η Cactus Nopales ασχολείται συστηματικά με την βιολογική καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς και δεν είναι λίγες οι εταιρίες που έχουν αρχίσει να παρασκευάζουν μαρμελάδες και τσάτνευ με βάση τα φύλλα και το σύκο της. Φραγκόσυκα θα βρείτε και στα μανάβικα. Εγώ τα δοκίμασα σαν χυμό, μου άρεσε πολύ και έφτιαξα μαζί τους και μια μαρμελάδα, και για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα να μου δώσει τόση νοστιμιά και άρωμα. Τα υπόλοιπα τα καθάρισα, το πολτοποίησα και τα άφησα στην κατάψυξη για να φτιάξω μαζί τους ένα πικάντικο τσάτνευ.
Υλικά για 2 βάζα
- 1 κιλό φραγκόσυκα (ζυγισμένα μετά το καθάρισμα)
- 600γρ. ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλας
- 2 φύλλα αρμπαρόριζα
- 1 λεμόνι (ξύσμα και χυμό)
Εκτέλεση
- Πριν καθαρίσετε τα φραγκόσυκα τα μεταφέρετε ανά 3-4 σε ένα σουρωτήρι. Το κλείνετε από πάνω με ένα πιάτο που συγκρατείτε με τα δάχτυλά σας και αρχίζετε να κουνάτε πάνω κάτω, αριστερά δεξιά. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τα αγκάθια, κόβοντάς τα. Ύστερα καθαρίζετε, ζυγίζετε και κόβετε τα φραγκόσυκα σε χοντρές φέτες
- Τα ρίχνετε σε βαθιά κατσαρόλα. Προσθέτετε τη ζάχαρη και τη βρέχετε με μισό φλιτζάνι νερό. Βάζετε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση. Ανακατεύετε και χαμηλώνετε τη φωτιά έτσι ώστε να μην κοχλάζει η μαρμελάδα και πιτσιλάει παντού γιατί στο τέλος θα πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας. Ξαφρίζετε με τρυπητή κουτάλα τον αφρό από την επιφάνεια και δεν ξεχνάτε να ανακατεύετε συχνά με ξύλινη κουτάλα. Αφού σιγοβράσει η μαρμελάδα για 30 λεπτά περίπου σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε να ηρεμήσει.
- Προσθέτετε την κανέλα και τα φύλλα της αρμπαρόριζας και ξαναφέρνετε τη μαρμελάδα σε βρασμό. Σιγοβράζετε μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι της και να σωθούν τα περισσότερα υγρά. Στο τέλος προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού. Δίνετε μια τελευταία βράση πριν κατεβάσετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Με τη βοήθεια κουτάλας και του ειδικού χωνιού με φαρδύ στόμιο μεταφέρετε τη μαρμελάδα καυτή σε αποστειρωμένα βάζα, βιδώνετε τα καπάκια και αναποδογυρίζετε τα βάζα. Τα αφήνετε σε αυτή τη στάση μέχρι να κρυώσει η μαρμελάδα εντελώς.