Ένα κέικ που θα χαρακτήριζα ως light, αφού περιέχει ότι κι ένα συνηθισμένο, αλλά σε μικρότερη ποσότητα ή μάλλον στο μισό ακριβώς της ποσότητας. Ότι λείπει συμπληρώνεται από μπανάνα.
Υλικά για μια μακρόστενη φόρμα
- 160γρ. αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
- 1 βανίλια
- 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
- 125 γρ. βούτυρο
- 100γρ. ζάχαρη καστανή ή μαύρη
- 2 αβγά
- 3 μπανάνες πάρα πολύ ώριμες κομμένες σε κομματάκια
- 4 κουτ. σούπας μαύρη κορινθιακή σταφίδα
Για τη διακόσμηση
- 1 μπανάνα κομμένη κατά μήκος στη μέση και μετά σε κομμάτια
- λίγο αλεύρι ή λίγο σουσάμι
- λάδι για το τηγάνισμα
- λίγη ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, βουτυρώνετε κι αλευρώνετε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με τη σόδα και τις βανίλιες.
- Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάtε με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη. Μόλις αφρατέψει το μείγμα ρίχνετε ένα-ένα τα αβγά και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
- Προσθέτετε σταδιακά το μείγμα με το αλεύρι και μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά σταματάτε το μίξερ. Ρίχνετε τις σταφίδες και τις μπανάνες. Ανακατεύετε καλά με μια σπάτουλα και αδειάζετε τη ζύμη στη φόρμα που έχετε ετοιμάσει.
- Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου. Το κέικ θα βγει λίγο υγρό στο εσωτερικό του. Αφού κρυώσει λίγο το ξεφορμάρετε και αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
- Τηγανίζετε τα κομμάτια της μπανάνας αφού τα αλευρώσετε προηγουμένως ή τα βουτήξετε σε σουσάμι και διακοσμείτε το κέικ με αυτά. Πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.
1 comment
ενδιαφερον το γαρνιρισμα!