Κλασσική κι αγαπημένη συνταγή, πάντα επίκαιρη, χειμώνα καλοκαίρι. Με θυμαρίσιο μέλι, κανέλα και τριμμένο καρύδι είναι η απόλυτη λιχουδιά. Μπορείτε να τους σερβίρετε και σαν επιδόρπιο. Υπολογίστε να ετοιμάσετε τη ζύμη πριν ξεκινήσει το δείπνο, έτσι ώστε να έχει φουσκώσει η ζύμη μέχρι να τελειώσετε. Όταν έρθει η ώρα του επιδορπίου, τους τηγανίζετε και σερβίρετε τους λουκουμάδες σας επιτόπου, ζεστούς ζεστούς!
Υλικά για 6 άτομα
- 375γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 500ml νερό χλιαρό
- Μπόλικο αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
- Μέλι
- Κανέλα
- Τριμμένο καρύδι
Εκτέλεση
- Ανακατεύετε το αλεύρι με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μπολ. Προσθέτετε σταδιακά το χλιαρό νερό ανακατεύοντας με σύρμα να ομογενοποιηθούν τα υλικά σε ένα ωραίο χυλό. Τον σκεπάζετε με πετσέτα και τον αφήνετε στην άκρη να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες. Θα χρειαστεί καμιά ώρα.
- Τότε ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε μια κατσαρόλα, παίρνετε με τη χούφτα σας μια ποσότητα χυλού και χρησιμοποιώντας το δείκτη και τον αντίχειρα σαν πώμα και στοπ αφήνετε μικρές ποσότητες ζύμης που με ένα κουταλάκι στο άλλο χέρι, κόβετε και ρίχνετε στο καυτό λάδι. Ρίχνετε τόσα κομμάτια ζύμης στο λάδι όσα χωράνε, χωρίς να στριμώχνονται γιατί θα φουσκώσουν κι έτσι ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να γυρίσουν με ευκολία και από την άλλη πλευρά να τηγανιστούν.
- Όταν ροδοκοκκινίζει η πρώτη δόση λουκουμάδων και από τις δυο μεριές τους βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνετε πάνω σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν από τα λάδια. Επαναλαμβάνετε μέχρι να σας τελειώσουν τα υλικά.
- Σερβίρετε τους λουκουμάδες ζεστούς περιχυμένους με μέλι, τριμμένο καρύδι και κανέλα.