Γιατί η χριστουγεννιάτικη πάβλοβα θέλει τη σοκολάτα, το μαρόν γλασέ και το καραμελωμένο αμύγδαλό της. Εγώ εδώ το “κλέβω” από ένα παστέλι αμυγδάλου.
Υλικά:
- 5 ασπράδια μεγάλων αβγών (175γρ.)
- 350γρ. ζάχαρη
- 2 καψουλάκια βανιλίνη
- 30γρ. κακάο
Για την επικάλυψη:
- 200ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
- 200γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 2 κουτ. σούπας λικέρ με βάση το ουίσκι ή άλλο της επιλογής σας
- 200ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά) χτυπημένη σε σαντιγί
- 8 μαρόν γλασέ, τα μισά ψιλοκομμένα, τα υπόλοιπα κομμένα στη μέση \
- 1 παστέλι αμυγδάλου ψιλοκομμένο
- λίγη άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190oC και στρώνετε με χαρτί ψησίματος ένα ρηχό ταψί. Απλώνετε πάνω του τη ζάχαρη και βάζετε το ταψί στο φούρνο να ζεσταθεί καλά για 8-10 λεπτά περίπου (προσοχή δεν πρέπει να καραμελώσει).
- Στο μεταξύ βάζετε τα ασπράδια να χτυπιούνται στη μέτρια ταχύτητα του μίξερ. Όταν σφίξει η μαρέγκα, βγάζετε την καυτή ζάχαρη από το φούρνο και με το μίξερ σε λειτουργία τη ρίχνετε στη μαρέγκα διπλώνοντας το χαρτί. Συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να κρυώσει η μαρέγκα, να γίνει σφιχτή (σχεδόν συμπαγής) και γυαλιστερή. Μεταφέρετε τη μισή σε ένα μπολ και κοσκινίζετε μέσα το κακάο. Ανακατεύετε καλά να ενσωματωθεί. Ανακατεύετε ελαφρά τις δυο μαρέγκες να δημιουργήσετε μια μαρέγκα δίχρωμη και όχι ομοιογενή.
- Με ένα πινέλο λαδώνετε ελαφρά το χαρτί ψησίματος στο ταψί. Παίρνετε σιγά σιγά κουταλιές από τη μαρέγκα και τις απλώνετε πάνω στο χαρτί που ετοιμάσατε, με σκοπό να δημιουργήσετε ένα στρώμα ίσο σε πάχος και σε σχήμα στρογγυλού δίσκου. Προς το τέλος προσπαθείτε να κάνετε περιμετρικά το δίσκο πιο ψηλό σε πάχος και να δημιουργήσετε μια φωλιά μαρέγκας.
- Κατεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 120οC και ψήνετε τη μαρέγκα για 1 ώρα περίπου, μέχρι να πάρει ένα απαλό μπεζ χρώμα. Σβήνετε το φούρνο και αφήνετε τη μαρέγκα να κρυώσει μέσα στο φούρνο.
- Βάζετε σε κατσαρολάκι τα 200ml της κρέμας γάλακτος να πάρουν βράση και τη ρίχνετε πάνω από την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Μετά από λίγο ανακατεύετε να λιώσει η σοκολάτα και ενσωματώνετε και το ποτό. Αφήνετε την γκανάς σοκολάτας να κρυώσει λίγο και ανακατεύετε μέσα την σαντιγί. Αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο να πήξει.
- Όταν θέλετε να σερβίρετε γεμίζετε την μαρέγκα με τη μους της σοκολάτας και διακοσμείτε με τα κάστανα, τα ψιλοκομμένο παστέλι αμυγδάλου και λίγη άχνη ζάχαρη.