Η στιγμή που παίρνεις το κουτάλι σου και με την ανάποδή του, δίνεις ένα δύο τρία χτυπήματα στη συμπαγή καραμέλα που έχει από πάνω αυτό το γλυκό, είναι ίσως πιο ηδονική κι από την πρώτη κουταλιά κρέμας ανακατεμένης με κομματάκια καραμέλας. Για να φτιάξετε την καραμέλα πρέπει να έχετε τα ειδικά ή έστω παρεμφερή πυρίμαχα ρηχά μπολ και φυσικά φλόγιστρο ή τουλάχιστον το φούρνο σας προθερμασμένο καλά στο γκριλ.
Υλικά για 10 άτομα:
- 1 λίτρο κρέμα γάλακτος ή 500ml κρέμα γάλακτος και 500ml γάλα πλήρες
- 1 λεμόνι
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 6 κρόκους αβγών
- 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- 120γρ. ζάχαρη
Για τη διακόσμηση:
- 175γρ. ζάχαρη περίπου
Εκτέλεση
- Με κοφτερό μαχαίρι κόβετε και παίρνετε την επιφάνεια της φλούδας του λεμονιού. Τη ρίχνετε σε κατσαρολάκι μαζί με την κρέμα γάλακτος, το γάλα (αν χρησιμοποιήσετε) και το ξύλο της κανέλας. Βάζετε το κατσαρολάκι στη φωτιά να πάρει βράση. Το τραβάτε από τη φωτιά κι αφήνετε την κρέμα να κρυώσει και να απορροφήσει τα αρώματα.
- Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Τα περιχύνετε με την αρωματισμένη κρέμα περνώντας την από σουρωτήρι. Ρίχνετε το μείγμα ξανά στο κατσαρολάκι και το βάζετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας ζωηρά μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα.
- Περνάτε ξανά την κρέμα από σουρωτήρι για να συγκρατήσει τυχόν γρομπαλάκια και τη μοιράζετε σε 10 ρηχά πυρίμαχα σκεύ. Αφήνετε να κρυώσουν εντελώς οι κρέμες πριν τις βάλετε στο ψυγείο να παγώσουν μέχρι την επόμενη.
- Όταν θέλετε να σερβίρετε, μοιράζετε πάνω τους την υπόλοιπη ζάχαρη και την καίτε με φλόγιστρο να καραμελώσει. Αφήνετε να κρυώσει η καραμέλα να γίνει σαν τζάμι και σερβίρετε τις κρέμες.