Ένα εύκολο και πολύ πολύ νόστιμο κέικ, γνωστό και ως sponge cake. Το συγκεκριμένο έχει έντονα αρώματα πορτοκαλιού και με την προσθήκη της αφράτης μους γιαουρτιού γίνεται μια τούρτα χάρμα οφθαλμών. Και γεύσης επίσης! Όσο για την υπέροχη πιατέλα με τα τριαντάφυλλα είναι δώρο της φίλης μου της Νίκης και την έχω λατρέψει πραγματικά!!!
Υλικά για ένα κέικ διαμ. 24εκ.
- 225γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη soft
- 225γρ. ζάχαρη
- 225γρ. αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
- 4 αβγά
- 2 πορτοκάλια ξύσμα και χυμός
- 4 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
Για τη μους γιαουρτιού και τη διακόσμηση:
- 400ml κρέμα γάλακτος
- 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 4 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού χυμός πορτοκάλι
- 1 κουτ. σούπας λικέρ πορτοκάλι ή κονιάκ
- 2 κουτ. σούπας σιρόπι από το γλυκό κουταλιού πορτοκάλι
- 7-8 ρολά από γλυκό κουταλιού πορτοκάλι κομμένα σε φετούλες
- 3-4 ζαχαρωμένοι ιβίσκοι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC και βουτυρώνετε ένα ταψάκι διαμ. 24εκ. το πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και πετάτε όσο δεν κόλλησε.
- Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και προσθέτετε σταδιακά τα αβγά, τα 50ml από το χυμό του πορτοκαλιού και όλο το ξύσμα. Τέλος ενσωματώνετε το αλεύρι ρίχνοντάς το σταδιακά.
- Μεταφέρετε το μείγμα στο ταψάκι που ετοιμάσατε και ψήνετε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
- Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη μους που θα χρησιμοποιήσετε για τη γέμιση και την επικάλυψη της τούρτας: Ανακατεύετε το ξύσμα του πορτοκαλιού με τη ζάχαρη, το χυμό και το ποτό και το αφήνετε στην άκρη. Βάζετε τα ρολάκια του πορτοκαλιού σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά από το σιρόπι τους και κρατάτε αυτό το σιρόπι γιατί θα το χρειαστείτε.
- Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ να σφίξει αρκετά και τότε προσθέτετε το μείγμα του πορτοκαλιού κι εξακολουθείτε το χτύπημα μέχρι να σφίξει καλά. Στο τέλος προσθέτετε το γιαούρτι και το σιρόπι από το γλυκό πορτοκάλι και χτυπάτε λίγο ακόμη. Αφήνετε την κρέμα στο ψυγείο να σφίξει μέχρι να φτιάξετε τα κεκάκια σας.
- Ξεφουρνίζετε το κέικ και μετά από 5 λεπτά το ξεφορμάρετε πάνω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς. Το κόβετε στη μέση προσεκτικά χωρίζοντάς το σε δύο δίσκους όμοιου πάχους.
- Ζεσταίνετε τον υπόλοιπο χυμό του πορτοκαλιού μαζί με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει μια βράση. Αφού κρυώσει περιχύνετε τους δυο δίσκους του κέικ με αυτό, ρίχνοντάς το με κουτάλι ή με πινέλο.
- Τοποθετείτε τον πρώτο δίσκο του κέικ σε πιατέλα και καλύπτετε την επιφάνειά του με τη μισή μους. Τοποθετείτε σκόρπια εδώ κι εκεί ροδελίτσες από γλυκό πορτοκάλι. Σκεπάζετε με το δεύτερο δίσκο του κέικ και καλύπτετε με την υπόλοιπη μους. Διακοσμείτε με τις υπόλοιπες ροδελίτσες γλυκού και τον ιβίσκο και το γλυκό σας είναι έτοιμο να το σερβίρετε.
Σημείωση: Ζαχαρωμένους ιβίσκους θα βρείτε στα καταστήματα πώλησης ξηρών καρπών. Αν δεν βρείτε χρησιμοποιήστε κράμπερις, κάποιο άλλο ζαχαρωμένο φρούτο της επιλογής σας ή τίποτα, αρκεστείτε στο πορτοκάλι.