Όχι δεν είναι τάρτα, πρόκειται για το ακριβώς αντίθετο. Τα βερίκοκα είναι από κάτω και η ζύμη από πάνω τους. Τριφτή και λίγο τραγανή, με βουτυρένια γεύση αγκαλιάζει το ψημένο φρούτο σαν στοργική μαμά. Κόψτε το με μεγάλο κουτάλι, σερβίρετέ το στο πιάτο και συνοδεύστε το με μια μπάλα παγωτό. Είναι σκέτη απόλαυση!
Υλικά για ένα στρογγυλό ταψάκι Διαμ: 22εκ. ή ένα μακρόστενο Δ:20 Χ 25εκ.
Για τη ζύμη
- 200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 125γρ. ζάχαρη καστανή + 1-2 κουτ. σούπας ζάχαρη επιπλέον για το πασπάλισμα
- 125γρ. βούτυρο LURPAK
Για τη γέμιση
- 1 κιλό βερίκοκα
- 100γρ. ζάχαρη
- 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό
- 1 καψουλάκι βανιλίνη
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο LURPAK για το άλειμμα του σκεύους
Εκτέλεση
- Πλένετε καλά, στραγγίζετε, ανοίγετε τα βερίκοκα στη μέση και αφαιρείτε το κουκούτσι τους. Κόβετε κάθε μισό στη μέση, έτσι ώστε το κάθε βερίκοκο να είναι κομμένο στα τέσσερα. Ρίχνετε τα βερίκοκα σε μεγάλο τηγάνι. Το βάζετε σε δυνατή φωτιά, προσθέτετε το νερό, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ανακατεύετε ελαφρά να διαλυθεί η ζάχαρη κι αφήνετε τα βερίκοκα να βράσουν για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε το πυρίμαχο σκεύος σας και μεταφέρετε εκεί τα μαγειρεμένα βερίκοκα.
- Ετοιμάζετε το crumble: Ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη ζάχαρη. Προσθέτετε το βούτυρο σε κυβάκια κι αρχίζετε να ανακατεύετε με τα δάχτυλα μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη μαλακή σαν ψίχουλα. Δεν χρειάζεται να ομογενοποιηθεί. Βγάζετε το σκεύος από το φούρνο και απλώνετε ομοιόμορφα το crumble πάνω από τα βερίκοκα. Πασπαλίζετε με 1-2 κουτ. σούπας ζάχαρη και ψήνετε για μισή ώρα περίπου, μέχρι το γλυκό να αποκτήσει μια χρυσαφένια κρούστα.
- Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει λίγο πριν το σερβίρετε σε πιάτα, συνοδεύοντάς το με μια μπάλα παγωτό βανίλια.
Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak®