Όταν έχεις τις τέλειες βιολογικές ελιές από το φίλο σου είναι φυσικό το μυαλό σου να πηγαίνει σε ελιόψωμα. Τα ζύμωσα με αλεύρι ζέας ολικής άλεσης, τα έπλασα στη λογική της φοκάτσιας και έγιναν πραγματικά τέλεια. Να κι η συνταγή τους:
Υλικά για 4
- 500γρ. αλεύρι ζέας ολικής άλεσης
- 1 φλιτζάνι μαύρες, χωρίς κουκούτσι
- 350ml νερό χλιαρό
- 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
- λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το ζύμωμα
- λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Αναμιγνύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το νερό, τη ζάχαρη, τη ρίγανη και το αλάτι σε ένα μπολ και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή ζύμη που θα κολλάει ελάχιστα στα χέρια.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και συνεχίζουμε να τη δουλεύουμε εκεί πάνω, ζυμώνοντας και διπλώνοντας για 10 λεπτά περίπου. Όσο πιο πολύ τη δουλέψουμε τόσο πιο ελαστική θα γίνει.
- Όταν γίνει μαλακή κι ελαστική η ζύμη της προσθέτουμε τις ελιές και ζυμώνουμε λίγο ακόμα.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη μεταφέρουμε σε λαδωμένο μπολ, την καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει.
- Βγάζουμε στον πάγκο και ζυμώνουμε για πολύ λίγο τη ζύμη μας, την πλάθουμε σε σχήμα φρατζόλας και κόβουμε 4 ίσα κομμάτια τα οποία πιέζουμε ελαφρά δίνοντάς τους πλατύ και οβάλ σχήμα.
- Τοποθετούμε τα ψωμιά σε δύο ταψιά και αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC. Πριν το ψήσιμο ραντίζουμε με λίγες σταγόνες επιπλέον ελαιόλαδο και ψήνουμε στο φούρνο για 20-30 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.