Μια ξεχωριστή μελιτζανόπιτα με φύλλο κανταϊφιού αντί για φύλλο παραδοσιακό ή κρούστας, νόστιμη κι αφράτη όσο τίποτα.
Μερικές φορές τα πράγματα δεν γίνονται όπως τα προγραμματίζεις. Αγοράζεις ας πούμε από παραδοσιακό εργαστήριο του Βόλου φρεσκοφτιαγμένο μαγικό κανταΐφι και καρύδια για να φτιάξεις εκμέκ κανταΐφι. Μόνο που μετά περνάς από το παντοπωλείο του Καρακάνα κι εκτός από την υπέροχη κατσικίσια φέτα του, παίρνεις κι ένα βάζο έτοιμη καπνισμένη σάρκα μελιτζάνας. Πολύ θέλει νομίζετε το κανταΐφι με καρύδια να γίνει μελιτζανόπιτα; Πάλι καλά που κατάφερα να φτιάξω και μια μελιτζανοσαλάτα, έτσι για να εκπληρώσει τον αρχικό σκοπό της η καπνισμένη σάρκα της μελιτζάνας.
photo credits: Nikos Pappas
Υλικά για ένα ταψί διαμέτρου 30εκ.
- 350γρ. κανταΐφι
- 150γρ. βούτυρο lurpak
- 400γρ. σάρκα καπνισμένης μελιτζάνας, έτοιμη από βάζο*
- 250γρ. φρέσκο τυρί κρέμα Arla
- 300γρ. φέτα σε κομμάτια χοντρά (όχι λιωμένη)
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 5 αβγά
- 500ml γάλα
Εκτέλεση
- Στραγγίζουμε την μελιτζάνα και την αφήνουμε στο σουρωτήρι για 10 λεπτά τουλάχιστον να στραγγίσει καλά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160οC.
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα μπρίκι να λιώσει. Χωρίζουμε το κανταΐφι στη μέση και ξαίνουμε το μισό παίρνοντας και λίγο από το άλλο μισό και καλύπτουμε λίγο λίγο τον πάτο ενός μέτριου ταψιού. Περιχύνουμε με το μισό περίπου λιωμένο βούτυρο, ρίχνοντας λίγο λίγο με ένα κουτάλι και το δουλεύουμε με τα χέρια να πάει παντού.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ τη φέτα και το φρέσκο τυρί κρέμα. Σπάζουμε μέσα ένα από τα αβγά και ανακατεύουμε καλά. Ψιλοκόβουμε μέσα την μελιτζάνα, τον μαϊντανό και ανακατεύουμε. Απλώνουμε το μείγμα πάνω από το κανταΐφι.
- Σκεπάζουμε την πίτα με το υπόλοιπο κανταΐφι το όποιο έχουμε ξάσει λίγο λίγο υπομονετικά για να αφρατέψει. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα τα υπόλοιπα αβγά και το γάλα. Μετά παίρνουμε μια κουτάλα και μοιράζουμε το μείγμα ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της πίτας.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα η πίτα μας.