Ανάλαφρα, ζουμερά και κυριολεκτικά πεντανόστιμα, αυτά τα σοκολατένια κεκάκια θα γίνουν η εμμονή της παρέας.
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Υλικά για 12 -18 κομμάτια
- 125γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 125γρ. βούτυρο
- 100ml νερό
- 2 αβγά
- 135γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 15γρ. κακάο
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή 1 βανιλίνη
- 125γρ. ζάχαρη καστανή
Για το γλάσο σοκολάτας
- 75γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 60γρ. κρέμα γάλακτος
- 15γρ. βούτυρο
- ½ κουτ. γλυκού μέλι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC. Ρίχνoυμε μέσα σε ένα μεγάλο τηγάνι το νερό, την κουβερτούρα και το βούτυρο και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά να λιώσουν όλα τα υλικά μαζί. Ανακατεύουμε σταδιακά.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο και τα ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη.
- Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάμε τα αβγά να αφρατέψουν και ανακατεύουμε μέσα το λιωμένο μίγμα της σοκολάτας, το ξύσμα του πορτοκαλιού ή τη βανιλίνη και μετά το μίγμα με το αλεύρι.
- Μοιράζουμε το μίγμα σε 18 φορμάκια σιλικόνης για μάφινς και τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά περίπου μέχρι να ψηθούν ως μέσα και να φουσκώσουν.
- Ξεφουρνίζουμε και ξεφορμάρουμε τα κεκάκια σε σύρμα για να κρυώσουν.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο της σοκολάτας. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά να πάρει βράση και ανακατεύουμε μέσα εκτός φωτιάς την ψιλοκομμένη σοκολάτα και το βούτυρο. Ύστερα προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε να γίνουν τα υλικά μας ομοιογενές γλάσο.
- Με κάτι αιχμηρό κάνουμε 3-4 τρύπες στην επιφάνεια του κάθε κέικ -εγώ χρησιμοποίησα το πίσω μέρος ενός κουταλιού- και τα περιχύνουμε με το γλάσο της σοκολάτας. Τα σερβίρουμε αμέσως ή τα φυλάμε σε δοχείο με καπάκι.