Ένα αλλιώτικο κέικ, αλμυρό αυτή τη φορά με βάση τη βρώμη και τα κολοκυθάκια που φρεσκάρουν με τα αρώματα του δυόσμου και του μαϊντανού. Ένα σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας που μπορούμε να απολαύσουμε στο σπίτι, στο γραφείο ή στην παραλία.
Υλικά για μια μακρόστενη φόρμα του κέικ
- 4 κολοκυθάκια
- 1 κρεμμύδι
- 3-4 κρεμμυδάκια
- λίγο βούτυρο για τη φόρμα
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 ½ φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
- ½ φλιτζάνι γιαούρτι
- 1 φλιτζάνι νερό
- 2 αβγά
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 150γρ. φέτα σε κομματάκια
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο (τα φυλλαράκια μόνο)
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόβουμε τα δυο κολοκυθάκια σε ροδέλες και τρίβουμε τα άλλα δύο στον τρίφτη. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι. Αν θέλουμε μπορούμε να τα περάσουμε τα κολοκύθια και το κρεμμύδι με τη σειρά από τον πολυκόφτη.
- Ρίχνουμε το νερό μέσα σε ένα μπολ και διαλύουμε το γιαούρτι. Προσθέτουμε τις νιφάδες βρώμης και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να φουσκώσει για 10 λεπτά.
- Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα κολοκύθια, με το κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια να στεγνώσουν από τα υγρά τους. Αλατοπιπερώνουμε.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC στον αέρα. Βουτυρώνουμε μια φόρμα μακρόστενη του κέικ και την ντύνουμε με κομμάτια από χαρτί ψησίματος που κόβουμε στο μέγεθός του. Στρώνουμε στον πάτο της φόρμας τις ροδέλες των κολοκυθιών ακουμπώντας την άκρη της μιας πάνω από την άλλη.
- Ανακατεύουμε στο μίγμα της βρώμης τα αβγά και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε τα σοταρισμένα κολοκύθια και κρεμμύδια, τη φέτα, το δυόσμο και τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε το μίγμα στη φόρμα που έχουμε ετοιμάσει και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου. Αν πάρει γρήγορα χρώμα το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
- Ξεφουρνίζουμε το κέικ αφού τσεκάρουμε το ψήσιμο μπήγοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο και βγει στεγνό. Αφήνουμε 3-4 λεπτά να κρυώσει λίγο και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει τελείως πριν σερβίρουμε.