Τα τελευταία χρόνια τον έχουμε δοκιμάσει σε δεκάδες παραλλαγές, καλές και κακές. Ωστόσο ο κλασσικός είναι η εθνική μας αναφορά στον μουσακά κι αν είναι καλός ο άτιμος δεν συγκρίνεται με τίποτα. Μόνο το παστίτσιο του αντιστέκεται κι αυτό γιατί έχει με το μέρος του όλους τους μακαρονάδες. Από πολλούς θεωρείται καλοκαιρινό φαγητό λόγω της μελιτζάνας, όμως για μένα είναι φαγητό φθινοπωρινό, γιατί όσο να πεις δεν είναι και το πιο ελαφρύ φαγητό του κόσμου κι επίσης μια χαρά μελιτζάνες βρίσκεις τέτοια εποχή. Επιπλέον τον θεωρώ κατάλληλο φαγητό για ξενιτεμένους. Όποτε πάω στην κόρη μου στο Βερολίνο, μεταξύ άλλων μουσακά φτιάχνω για κείνη και τους φίλους της. Και τον φτιάχνω κλασσικό, με τη μόνη διαφορά πως ψήνω τις μελιτζάνες στο φούρνο αντί να τις τηγανίζω, έτσι, για να γίνει λίγο πιο ελαφρύς. Προσπαθώ να τον κάνω και κάπως πιο κομψό όχι χοντρό σαν τούβλο. Επίσης δεν του βάζω πατάτες και κολοκύθια. Κλασικός είπαμε!
Υλικά για ένα ταψί κανονικό
- 6 μελιτζάνες φλάσκες
- Λίγο ελαιόλαδο για το ψήσιμό τους ή περισσότερο για τηγάνισμα, αν προτιμάτε
Για τη σάλτσα με κιμά
- 750γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
- 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
- 3-4 κόκκους μπαχάρι
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
- 8 κουτ. σούπας βούτυρο
- 8 κουτ. σούπας αλεύρι
- 1 λίτρο γάλα
- 3 αβγά
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους όσο ένα δάχτυλο. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για μισή ώρα περίπου. Τις ξεπλένουμε με νερό και τις στύβουμε με το χέρι για να φύγουν τα νερά.
- Τις στεγνώνουμε και τις αραδιάζουμε σε ταψιά στρωμένα με χαρτί ψησίματος. Τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο φούρνο σε δύο δόσεις μέχρι να μαλακώσουν. Αν προτιμάμε, τις τηγανίζουμε με τον παραδοσιακό τρόπο.
- Για τον κιμά: Βάζουμε στη φωτιά ένα βαρύ κι ευρύχωρο αντικολλητικό τηγάνι. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τον κιμά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αλλάξει χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί κι όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα ρίχνουμε την ντομάτα, την κανέλα, το μπαχάρι, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να στεγνώσει ο κιμάς.
- Για τη μπεσαμέλ. Ζεσταίνουμε το βούτυρο μέσα σε μια κατσαρόλα. Όταν τσιτσιρίσει ρίχνουμε το αλεύρι και το σοτάρουμε μέχρι να σκουρύνει. Προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας ζωηρά με αβγοδάρτη. Μόλις πήξει η μπεσαμέλ, την αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε το περισσότερο τυρί, ανακατεύουμε και ρίχνουμε και τα αβγά. Ανακατεύουμε γρήγορα να ομογενοποιηθούν.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC. Στρώνουμε τις μισές ψημένες ή τηγανισμένες μελιτζάνες στον πάτο του ταψιού. Αδειάζουμε τον κιμά από πάνω και τον ισιώνουμε με κουτάλι να πάει παντού.
- Κάνουμε μια δεύτερη στρώση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και περιχύνουμε με την μπεσαμέλ. Την ισιώνουμε κι αυτήν. Πασπαλίζουμε με το τυρί που κρατήσαμε και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να σχηματιστεί στην επιφάνεια του μουσακά μια χρυσή κρούστα.
- Πριν τον κόψουμε σε κομμάτια, αφήστε τον μουσακά να «ηρεμήσει» και να κρυώσει τουλάχιστον για ένα μισάωρο.