Τρουφάκια με σοκολάτα και αμύγδαλο βουτηγμένα μέσα σε λευκό γλάσο από βανίλια υποβρύχιο που δεν είχαν όνομα, μέχρι που πήραν το όνομα του Ελευθέριου Βενιζέλου. Βαφτίστηκαν βενιζελικά όταν ο Βενιζέλος επισκέφτηκε το νησί της Λήμνου το 1933 μετά την απελευθέρωσή του και ήταν το επίσημο γλυκό που έφτιαξαν στο νησί για να τον υποδεχτούν. Παραδοσιακά φτιάχνονται ανακατεύοντας το αμύγδαλο και την ξυσμένη σοκολάτα με πηχτό σιρόπι ζάχαρης και λικέρ. Προσπάθησα να τα κάνω λιγότερο γλυκά, αντικαθιστώντας το σιρόπι με βούτυρο και μικρή ποσότητα ζάχαρης άχνης, γιατί έχουν και τη βανίλια από πάνω που τα κάνει ακόμη πιο γλυκά. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα απίθανο κέρασμα για Δημητρούλες και Δημήτρηδες αλλά και για όλες τις γιορτές που ακολουθούν.
Υλικά
- 300γρ. αμυγδαλόψιχα
- 125γρ. σοκολάτα ψιλοκομμένη
- 30γρ. κακάο
- 50γρ. ζάχαρη άχνη
- 50γρ. βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι (προαιρετικά)
- 1 μπράντι (1 φλιτζάνι περίπου)
Για το γλάσο
- 350γρ. βανίλια υποβρύχιο
- 1 ασπράδι αβγού
- Μερικές σταγόνες λεμονιού
Εκτέλεση
- Τρίβουμε την αμυγδαλόψιχα στο μπλέντερ μαζί με τη σοκολάτα, το κακάο, λίγο από το μπράντι και την άχνη ζάχαρη. Προσοχή μη λιώσει εντελώς το αμύγδαλο, γιατί θέλουμε να το νιώθουμε.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ και ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά μαζί προσθέτοντας το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μπράντι λίγο λίγο μέχρι να γίνουν ένα εύπλαστο μίγμα. Ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο ποτό.
- Αφήνουμε τη ζύμη για μισή ώρα στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί καλύτερα και ύστερα την παίρνουμε λίγη λίγη με κουταλάκι και πλάθουμε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού βουτώντας τα χέρια σας κάθε τόσο σε ένα μπολ με μπράντι. Αφήνουμε τα μπαλάκια να στεγνώσουν πάνω σε λαδόκολλα μέχρι την επόμενη ή τα αφήνουμε στο ψυγείο.
- Για το γλάσο: Βάζουμε τη βανίλια υποβρύχιο να λιώσει σε μπεν μαρί. Στο μεταξύ χτυπάμε το ασπράδι με το χυμό λεμονιού σε σφιχτή μαρέγκα και το προσθέτουμε στη ρευστή βανίλια. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει λίγο, αλλά να συνεχίσει να είναι ρευστό.
- Παίρνουμε με δυο κουταλάκια ένα ένα τα μπαλάκια και τα βυθίζουμε στο γλάσο να καλυφθούν τελείως. Τα βγάζουμε πάνω σε σύρμα ή λαδόκολλα και αφήνουμε να στεγνώσουν καλά. Με κοφτερό μαχαιράκι αφαιρούμε το γλάσο που περισσεύει και αν θέλουμε τα βάζουμε σε καραμελόχαρτα για να τα σερβίρουμε.