Μια αλμυρή τάρτα με πολύ ιδιαίτερη γεύση, που καταφέρνει να ισορροπεί τέλεια το γλυκό με το αλμυρό και το καπνιστό. Επιπλέον είναι αφράτη και ζουμερή. Να τη σερβίρετε χλιαρή είναι η καλύτερη στιγμή της.
Υλικά για ένα ταψάκι διαστάσεων 25Χ35εκ. περίπου
- 1 φύλλο ζύμη σφολιάτας ή κουρού
Για τη γέμιση
- 1 κυδώνι μεγάλο
- 30γρ. βούτυρο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ τσίπουρο
- Λίγο μοσχοκάρυδο
- Λίγο κόλιανδρο κοπανισμένο
- 300γρ. ανθότυρο
- ½ φλιτζάνι γάλα
- 150γρ. κεφαλογραβιέρα ή άλλο τυρί της επιλογής σας χοντροτριμμένο
- 2 κουτ. γλυκού μαντζουράνα
- ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο
- 100γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Κόβετε το κυδώνι στα τέσσερα, μετά στα οκτώ, μετά το καθαρίζετε από κουκούτσια και φλούδα. Το κόβετε σε κύβους.
- Βάζετε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί καλά και ρίχνετε τα κυδώνια και το βούτυρο. Πασπαλίζετε με λίγο κόλιανδρο, σοτάρετε τα κυδώνια για 5 λεπτά, σβήνετε με το τσίπουρο και αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα, σκεπάζετε το τηγάνι με καπάκι και περιμένετε να πιουν τα κυδώνια τα υγρά του τηγανιού και να μαλακώσουν.
- Χτυπάτε τα αβγά με το ανθότυρο και το γάλα, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε την μαντζουράνα, το περισσότερο μπέικον, το περισσότερο τυρί και τα περισσότερα κυδώνια. Ανακατεύετε το υπόλοιπο μπέικον με τα υπόλοιπα κυδώνια και τα αφήνετε στην άκρη.
- Στρώνετε τη σφολιάτα σε ένα ταψάκι 25Χ35 εκ. καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά του. Αδειάζετε μέσα τη γέμιση, μοιράζετε ομοιόμορφα από πάνω το μπέικον και τα κυδώνια, πασπαλίζετε με την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα που κρατήσατε και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει.