Ένα εύκολο και ανάλαφρο επιδόρπιο που θα εντυπωσιάσει πολύ στα γιορτινά τραπέζια σας και όχι μόνο. Κοστίζει λίγο όμως αξίζει πολλά! Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μερικά ασπράδια αβγών, ζάχαρη, κατεψυγμένα βατόμουρα και λίγη κρέμα γάλακτος, αν θέλετε…
Υλικά για 6-8 άτομα:
- 500γρ. βατόμουρα ή ανάμεικτα φρούτα του δάσους κατεψυγμένα
- 125γρ. ζάχαρη
- 1 βανίλια
- 150γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί (προαιρετικά)
Για τους μπεζέδες
- 2 ασπράδια αβγών (70γρ. περίπου)
- 140γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 σταγόνες ξύδι
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
- Βάζετε τα ασπράδια να χτυπιούνται σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μαζί με το ξύδι και το αλάτι. Όταν αρχίσει να ασπρίζει και να αφρίζει η μαρέγκα ξεκινάτε και ρίχνετε λίγη λίγη τη ζάχαρη με το μίξερ πάντα σε λειτουργία. Ενδιάμεσα ρίχνετε και το άρωμα της βανίλιας. Εξακολουθείτε να χτυπάτε μέχρι η μαρέγκα να σφίξει πολύ καλά, να γυαλίσει, να κάνει κορυφές σκληρές και να μην πέφτει από το κουτάλι χωρίς βοήθεια.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 140οCκαι στρώνετε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψάκι του φούρνου σας. Με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνετε μικρές ποσότητες μαρέγκας και τις ρίχνετε στο ταψάκι αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν και ψήνετε για 45 λεπτά περίπου. Ύστερα σβήνετε το φούρνο, κρατάτε την πόρτα του λίγο ανοιχτή στερεώνοντας μια πετσέτα κουζίνας στο πάνω μέρος και αφήνετε να κρυώσουν μέσα στο φούρνο.
- Για τη σούπα ρίχνετε τα κατεψυγμένα φρούτα και τη ζάχαρη και τη βανίλια σε μια κατσαρόλα, συμπληρώνετε με ζεστό νερό να μισοσκεπαστούν και τα βάζετε να βράσουν για 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Σβήνετε η φωτιά και πολτοποιείτε τη σούπα με ραβδομπλέντερ. Τη μεταφέρετε σε γυάλινο μπολ και αφήνετε να κρυώσει πριν την βάλετε ψυγείο.
- Μοιράζετε τη σούπα σε μπολ, προσθέτετε 2-3 σπασμένα μαρεγκάκια, μια κουταλιά σαντιγί, αν χρησιμοποιήσετε και σερβίρετε αμέσως!