Ο Ηλίας Μαμαλάκης με έμαθε να κάνω ένα χαλβά χωρίς σιρόπι, προσθέτοντας τη ζάχαρη κατευθείαν στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι και ρίχνοντας στη συνέχεια το νερό, αντικαθιστώντας ένα μέρος του με τον πολτό κάποιου φρούτου. Το δοκίμασα από τα χέρια του με φράουλα και μου γύρισε το μάτι. Εγώ αντικατέστησα τη φράουλα με ροδάκινα και έγινε εξίσου ελαφρύς και υπέροχος. Από τη συνταγή του μόνο λίγη ζάχαρη αφαίρεσα γιατί έχουν και τα φρούτα τη δική τους. Δοκιμάστε τον είναι υπέροχος!
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
- ¾ φλιτζανιού ηλιέλαιο
- 2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι ροδάκινα πολτοποιημένα μαζί με τη φλούδα τους (3 περίπου)
- 3 φλιτζάνια νερό
Για τη διακόσμηση
- 1 ροδάκινο σε φέτες
- Ελάχιστη ζάχαρη
Εκτέλεση
- Βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το λάδι να κάψει και ρίχνετε τα δύο σιμιγδάλια. Τα καβουρντίζετε ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να απορροφήσουν όλο το λάδι και να πάρουν ελαφρύ καστανό χρώμα.
- Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε τη ζάχαρη, τον πολτό από τα ροδάκινα και ανακατεύετε δυνατά να αναμειχτούν τα υλικά. Προσθέτετε το νερό και ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά. Ανακατεύετε το χαλβά μέχρι να τραβήξει όλα τα υγρά του και να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
- Μεταφέρετε το χαλβά όπως είναι ζεστός σε χαμηλή φόρμα και τον αφήνετε να κρυώσει λίγο. Πριν κρυώσει εντελώς τον ξεφορμάρετε και τον διακοσμείτε με μερικές φέτες ροδάκινο. Πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη και σερβίρετε.
1 comment
υπεροχη ιδεα!