Στην ίδια λογική με το ανάποδο κέικ μήλου κι αυτό το κέικ με φράουλες είναι εμφανίσιμο και πεντανόστιμο. Όταν το αναποδογυρίζεις στην πιατέλα τα ζουμάκια της φράουλας το ποτίζουν κι είναι χάρμα οφθαλμών και γεύσης.
Υλικά για μια φόρμα διαμ. 23εκ:
- 500γρ. φράουλες καλά πλυμένες και κομμένες στη μέση ή στα 4
- 100γρ. ζάχαρη
- 25γρ. βούτυρο
για το κέικ
- 200γρ. ζάχαρη
- 4 αβγά
- 200γρ. γιαούρτι
- 100γρ. αραβοσιτέλαιο
- 1 βανίλια
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 250γρ. αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε πλούσια τον πάτο και τα πλαϊνά μιας φόρμας στρογγυλής διαμ. 23εκ. ή με τρύπα στη μέση αν προτιμάτε, απλώνετε στον πάτο ομοιόμορφα τις φράουλες και σκορπάτε από πάνω τη ζάχαρη. Ψήνετε τις φράουλες στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά μέχρι να πιουν το περισσότερο ζουμί τους.
- Στο μεταξύ χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει, να τριπλασιαστεί σε όγκο και να γίνει σαν αφρός. Προσθέτετε το γιαούρτι, το λάδι, την βανίλια και το ξύσμα του λεμονιού χτυπώντας για λίγο ακόμα να ομογενοποιηθούν στη ζύμη. Σταματάτε το μίξερ και ρίχνετε το αλεύρι σταδιακά στο μείγμα των αβγών από ένα σουρωτήρι, ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως.
- Βγάζετε από το φούρνο τη φόρμα με τις φράουλες και αδειάζετε από πάνω το μείγμα του κέικ.
- Κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 170οC και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια του κέικ. Όταν βυθίσετε ένα μαχαίρι στο κέντρο και βγει στεγνό, είναι έτοιμο.
- Ξεφουρνίζετε το κέικ και μετά από λίγο το αναποδογυρίζετε με προσοχή σε σχάρα και αφήνετε να κρυώσει. Το μεταφέρετε σε πιατέλα και σερβίρετε.
2 comments
το κεικ βγηκε νοστιμο μεν σπογγωδες δε.Ετσι πρεπει?
Κάπως έτσι γιατί είναι σαν παντεσπάνι.