Μικρά αφράτα κεκάκια σε σχήμα αχιβάδας με καταγωγή από τη Λωραίνη της Γαλλίας και όνομα γυναικείο που ο μύθος έχει ντύσει με πολλές και διαφορετικές ιστορίες οι οποίες σχετίζονται με την πατρότητα της συνταγής. Ο μύθος έχει χωρέσει βασιλιάδες, δούκες, κάστρα, μια μαγείρισσα με το όνομα Madeleine και παλάτια. Ποια ιστορία απ’ όλες ισχύει στην πραγματικότητα, δεν ξέρω να σας πω. Το σίγουρο είναι πως οι …Μανταλένες μετά την Ιωάννα είναι ίσως το πιο ξακουστό όνομα της Λωραίνης και κάνουν τη καλύτερη παρέα σε καφέ και τσάι.
Υλικά για 27 τεμ.
- 100γρ. βούτυρο Lurpak
- 150γρ. ζάχαρη
- 3 αβγά μεγάλα
- 200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
- 50γρ. γάλα
Εκτέλεση
- Λιώνετε το βούτυρο σε ένα τηγανάκι, πάνω σε σιγανή φωτιά.
- Μέσα σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και ανακατεύετε μέσα τη μαγιά.
- Με μίξερ χειρός χτυπάτε σε ξεχωριστό μπολ τα αβγά με τη ζάχαρη για 5 λεπτά τουλάχιστον μέχρι να πάρετε ένα λευκό αφράτο μίγμα.
- Προσθέτετε στο μίγμα το ξύσμα του λεμονιού και το βούτυρο σταδιακά. Όταν ομογενοποιηθεί σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε το μίγμα με το αλεύρι, εναλλάξ με το γάλα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Αφήνετε το τελικό μίγμα να ηρεμήσει στο ψυγείο για 20 λεπτά τουλάχιστον. Ακόμη καλύτερα είναι να το αφήσετε για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 210οC στον αέρα. Μοιράζετε το μίγμα γεμίζοντας κατά τα ¾ τις ειδικές φόρμες σε σχήμα αχιβάδας και ψήνετε τα κεκάκια στον προθερμασμένο φούρνο για 5 λεπτά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 190οC και ψήνετε για 10 λεπτά ακόμη.
- Ξεφορμάρετε τα κεκάκια και αφήνετε να κρυώσουν πριν τα σερβίρετε. Διατηρούνται τέλεια μέσα σε μεταλλικά κουτιά.