H συνταγή είναι της μαμάς μου και το πετυχαίνει πάντα το γλυκό του κουταλιού νεράντζι. Δεν βιάζεται να το ξεπικρίσει, τρεις μέρες έχει τις νεραντζόφλουδες στη λεκανίτσα και τους αλλάζει το νερό. Άμα περάσεις αυτό το στάδιο, μετά δεν είναι τίποτα να βράσεις το γλυκό με τη ζάχαρη και να δέσεις το σιρόπι του. Όλη η φασαρία είναι στο ξύσιμο της φλούδας, στο κόψιμο και στο ρολάρισμα. Τη ρώτησα γιατί δεν το βράζει 2-3 φορές να του αλλάξει το νερό να ξεπικρίσει γρήγορα και μου είπε “εγώ έτσι το κάνω”. Τι να πω κι εγώ; Κάτι παραπάνω θα ξέρει… Φροντίστε μόνο τα νεράτζια να είναι χοντρόφλουδα κι αφράτα, γιατί αν είναι λεπτά τα ρολά σας θα μοιάζουν με πέτσα και θα είναι σκληρά.
Υλικά για 50 ρολά περίπου
- 12-13 νεράντζια μέτριου μεγέθους
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1 λίτρο νερό
- μπόλικες οδοντογλυφίδες
Εκτέλεση
- Ξύνετε στην ψιλή πλευρά του τρίφτη τη μεγαλύτερη επιφάνεια της επιδερμίδας των νεραντζιών και πετάτε το ξύσμα τους. Κόβετε το πάνω και το κάτω μέρος, χαράζετε το κάθε νεράντζι στα τέσσερα και ξεκολλάτε τη φλούδα από τη σάρκα. Κρατάτε μόνο τη φλούδα.
- Σε μια λεκανίτσα με κρύο νερό ρίχνετε τις φλούδες των νεραντζιών και τις αφήνετε μέσα για 3 ολόκληρες μέρες να ξεπικρίσουν. Στο ενδιάμεσο θα στραγγίζετε τις φλούδες και θα αλλάξετε το νερό τουλάχιστον 6 φορές. Την τρίτη μέρα δοκιμάστε να δαγκώστε λίγη φλούδα, πρέπει να έχει ξεπικρίσει πια…
- Παίρνετε ένα ένα τα κομμάτια, τα τυλίγετε σε ρολό το οποίο στερεώνετε με μια οδοντογλυφίδα ώστε να μείνει σε αυτή τη θέση. Το ρίχνετε σε ευρύχωρη κατσαρόλα και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα κομμάτια. Ρίχνετε από πάνω τη ζάχαρη, κουνάτε να πάει παντού και περιχύνετε με το νερό. Υπολογίζετε πως χρειάζεστε 1 κιλό ζάχαρη και 4 ποτήρια νερό για κάθε 50 κομμάτια γλυκού. Αν έχετε περισσότερα ή λιγότερα, κάνετε τον υπολογισμό και προσθέτετε ή αφαιρείτε ζάχαρη και νερό ανάλογα.
- Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζετε το γλυκό ανακατεύοντας στην αρχή να λιώσει η ζάχαρη. Μετά την πρώτη βράση χαμηλώνετε τη φωτιά ώστε να μην πιτσιλάει το σιρόπι του γλυκού και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει το νεράντζι και να δέσει το σιρόπι του.
- Μοιράζετε το γλυκό σε καθαρά αποστειρωμένα βάζα,αφαιρώντας μία μία τις οδοντογλυφίδες και προσθέτοντας στο τέλος ανάλογο σιρόπι σε κάθε βάζο.
6 comments
To tip της ημέρας:αντί να βάζετε οδοντογλυφίδες, όταν έχετε βγάλει τις φλούδες από την σάρκα τις κάνετε ρολάκι & περνάτε στο κέντρο του ρολού βελόνα με διπλή μακριά,γερή κλωστή.(Τρυπάτε κοντά στην γωνία που σχηματίζει η άκρη του τυλιγμένου κομμματιού στο κέντρο.)’Ετσι σχηματίζεται ένα (ή περισσότερα) μεγάλο κολιέ με τις τυλιγμένες φλούδες,τις οποίες ξεπικρίζουμε & βγάζουμε από την κλωστή μετά 3 μέρες,όταν έρθει η ώρα να βράσουμε με το σιρόπι.Τα ρολάκια έτσι έχουν πάρει κλίση & δεν ξετυλίγονται.
To γνωρίζω, ευχαριστώ για την ανάμνηση, θυμάμαι τη μητέρα μου να φτιάχνει τις φλούδες ρολά και μετά να τις περνάει από τη βελόνα και τη χοντρή βαμβακερή κλωστή κι εγώ να παίρνω τα πορτοκαλί κολιέ και να τα κρεμάω στο λαιμό μου…
Δυστυχως κατ’ αυτον τον τροπο δε μαλακωνουν τα νερατζια…
Γιατί το λέτε αυτό; Εσείς τα ζεματάτε πρώτα μόνα τους πριν τα βράσετε με τη ζάχαρη; Η μητέρα μου τα βράζει κατευθείαν, έτσι τα φτιάξαμε φέτος. Θα δοκιμάσω όμως να τα ζεματίσω κι εγώ την επόμενη φορά. Γιατί θα ξεπικρίσουν κιόλας πιστεύω χωρίς να περιμένεις 3 μέρες να ξεπικρίσουν στο νερό. Ευχαριστώ!
Την εκανα περσι την συνταγη και το γλυκο βγηκε υπεροχο.Τραγανο και μοσχομυρωδατο.θα την ξανακανω και φετος.
Tip:τα νερατσια να ειναι χοντροφλουδα γιατι αλλιως γινονται σκληρα σαν πετσα.
Ευχαριστω πολυ για την συνταγη Καλη επιτυχια και φετος
Καλες γιορτες
Eυχαριστώ για το σχόλιο, θα το συμπληρώσω στη συνταγή.